Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът отхвърли искането на БСП за преговори за "Спутник V"

Д-р Георги Михайлов от БСП беше един от най-яростинте радетели за руската ваксина "Спутник V".

Парламентът отхвърли предложението на БСП да бъде възложена задачата на Министерски съвет да започне преговори за използване на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V".

Решението беше взето с 83 гласа "за", 69 "против" и 56 "въздържал е". Предложението влезе в пленарна зала, след като здравната комисия в парламента го одобри.

Вносители са депутатите от БСП. Те изтъкват, че в България вече се прилагат ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen, но затрудненията в доставката на необходимите количества за задоволяване на потребностите на населението, водят до нарушаване на утвърдения национален ваксинационен план.

В други европейски държави, като Унгария и Словакия, вече се възползват от правото самостоятелно да договорят покупката на ваксини извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз (ЕС), изтъкват те.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов влезе в остър спор с вносителите от БСП, като започна своето изказване така: "Когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Ако гласувате за това предложение, вие ще сгрешите", категоричен бе той. "Има достатъчно доставки на ваксини от различни производители, а вие искате още една, която вече няколко страни я забраниха", завърши Даниел Митов.

"В ЕС има правила и ние сме длъжни да ги спазваме. Не може, просто защото на Кремъл някоя партия й е близка, да прекрачим правилата на съюза, от който сме част. И защо гласувахте само за "Спутник В", а не гласувахте да купим и трите руски ваксини", допълни Митов.

"Защо никой не се обади на държавите, които приеха тази ваксина и ваксинират с нея, въпреки че не е приета от ЕМА? Руската ваксината е на принципа на ваксината за Ебола. Ваксината е преминала през достатъчно тестове и българските граждани трябва да имат тази възможност да се ваксинират с нея", заяви проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

"Ясно е, че Европейската агенция по лекарствата е приела 4 ваксини. Българската Агенция по лекарствата няма капацитета за приемане на толкова лекарства, може да се даде разрешение за продукти с много активна субстанция, но само за лечение и за превенция, защото ваксините не лекуват, а превентизират. За да може България да разреши този спор, Агенцията по лекарствата трябва да има капацитет, но тя няма такъв и не може да изследва качествата на ваксината. Всичко са празни приказки, трябва да се съобразим с ЕМА и Агенцията по лекарства", заяви Хасан Адемов от ДПС.

"Ако нашата Агенция по лекарствата не може да поеме отговорност, за каквото и да е, изобщо защо трябва да има такава. В момента всичко се прави по документи", репликира го веднага проф. Андрей Чорбанов.

Даниела Дариткова също излезе с остро изказване, като обвини БСП в лобизъм. Социалистите не останаха длъжни и обвиниха ГЕРБ за състоянието, в което се намира страната ни – България е първенец по смъртност и на последно място по ваксинация.

"Като говорите за лобизъм, г-жо Дариткова, какво ще кажете за AstraZeneca и с кого беше свързана? Не беше ли с майката на ваша евродепутатка?", допълни народният представител от БСП Борислав Гуцанов.

Татяна Дончева в ролята си на председател на събранието помоли участниците да се придържат към темата и да не се отклоняват от най-важния въпрос, който изключително силно вълнува всички български граждани.

"Този дебат напомня дебата за пенсиите. Всеки има желание, но не съвсем. Причината да водим този дебат е тежкият ви провал във ваксинационната политика. Няма нужда да се мерим и аз се чувствам европеец, но съсипването на отношенията с Русия без причина е безсмислено. Отношенията с Русия са съсипани, но те са такива и с Македония, Европа, Щатите. България е със съсипана репутация", скочи на ГЕРБ и ДПС Явор Божанков от БСП.

Депутатите от групата на "Демократична България" също обвиниха БСП в лобизъм и че няма да подкрепят подобно решение. "Съгласно действащото българско законодателство в областта на лекарствените продукти, което е изцяло хармонизирано с европейското, за да се разпространява даден лекарствен продукт в България, той следва да бъде разрешен за употреба, като това може да се извърши по европейска или национална процедура", поясни председателят на здравната комисия доктор Александър Симидчиев.

В емоционална реч Манол Пейков от "Демократична България" направи преглед на всички съмнения към руската ваксина. Той припомни съобщенията от Словакия, че внесеният там препарат се различава от ваксините, продадени на други държави. Според него той се различава и от пробите, на които авторитетното списание "The Lancet" даде добра оценка.

Това не попречи на Александър Симов да цитира същото списание в подкрепа на ваксината. "Тъкмо помислих, че нещо хубаво става при вас и като стане дума за Русия, вие полудявате", обърна се към колегите си от ДБ Симов.

Друг съмнителен факт за руската ваксина също бе съобщен в залата - че дозите, внесени в Словакия, са произведени в различни фабрики и се различават дори помежду си.

Корнелия Нинова попита опонентите си още ли са членове на ЕНП и цитира данни, че Австрия, Макрон и Меркел преговаряли с Москва.

Христо Гаджев от ГЕРБ веднага я поправи, че Австрия ще внася руска ваксина само след решение на Европейската агенция по лекарствата. Нинова отговори, че другите - за разлика от нас - преговаряли и когато ЕАЛ даде одобрение, ваксините вече бще са на границата им, а ние скоро ще трябва да ги молим да дадат и на нас.

"Не бъркайте русофилството с путинофилството. Айде да седнем на маса, да викнем един руски оркестър и аз ще пея. И да видим дали сте чели толкова руски книги, колкото аз съм издал", репликира левите Манол Пейков, който е издател. "Има хора, които искат да пият амфетамини. Ние длъжни ли сме да им ги осигурим?", попита той.

Росица Кирова от ГЕРБ определи случващото се като "перфидна идиотщина", насочвайки стрелите към депутати, които са известни отрицатели на COVID-19. "Станахме за смях с всичко, което правихме през последния месец", коментира депутатката.

Периодично разправиите за ваксината се прекъсваха от скандали за депутати, които не носят маски. Първо се оплака Даниела Дариткова, а след това и Вежди Рашидов, който на всяко заседание настоява да се вземат мерки срещу "безсмъртните", както нарича той нарушителите.

Сред тях някои го правят особено демонстративно - например най-големият радетел на "Спутник" Георги Михайлов и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън!", посочи той. "Заразихте една камара хора на протестите, сега ми говорите за ваксини. Стига бабаитлък!", възмути се Вежди Рашидов.

"Депутати от ГЕРБ идваха под карантина в пленарна зала и още не сте ми отговорили на писмения въпрос кои са те", отвърна на обвиненията Георги Свиленски (БСП). След второ напомняне Хаджигенов сложи за кратко маска, след което отново я свали. От залата се чуха гласове Хаджигенов да бъде изгонен от заседанието.

Татяна Дончева обаче отказа да го изгони, тъй като нямало такава точка в парламентарния правилник, а и на РЗИ било работа да следи за носенето на маски. Тя можела да го глоби за колкото си иска..

Facebook logo
Бъдете с нас и във