Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът одобри споразумението за закупуване на още две COVID ваксини

Народното събрание одобри участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти CureVac AG и Moderna Switzerland GmbH предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19. Решението беше взето единодушно с 91 гласа "за" и един "въздържал се".

В началото на декември парламентът вече одобри участието на страната ни в сключените от ЕК предварителни споразумения с AstraZeneca, Sanofi, Pfizer и BioNTech за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19 и предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.
Аденовирусни ваксини се разработват от компаниите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, антигенни ваксини - от Novavax и Sanofi Pasteur, а PHK ваксини - от CureVac, BioNTech и Moderna.

Ваксината на CureVac AG трябва да се съхранява при минус 60 градуса, а тази на Moderna - между минус 25 до минус 15 градуса, поради което ще е необходимо осигуряването на допълнителни хладилни съоръжения с температурен мониторинг както на национално ниво, така и в регионалните здравни инспекции, тъй като температурата на съхранение е различна, което прави невъзможно използването на едни и същи хладилни съоръжения.

Страната ни има готовност да започне ваксинирането срещу коронавируса още преди Нова година. Очаква се дотогава у нас да пристигнат 5000 дози от ваксината на Pfizer  и BioNTech, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

На 21 декември Европейската агенция по лекарствата би трябвало да обяви решение за ваксината на Pfizer и BioNTech. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че тя би могла да започне да се използва в Европейския съюз от 27 декември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във