Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът одобри проекторешение за участие в споразумения за покупка на Covid ваксини

Народното събрание одобри проекторешение за участието на  България в предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу Covid-19. Проекторешението предвижда страната ни да участва в предварителни споразумения за покупки на дози от ваксините на компаниите „Пфайзер и „БиоНТех“„както и на „АстраЗенека“, „Санофи“ и „Янсен“.

България е заявила участие във всички видове категории ваксини като държавите членки на ЕС ще придобиват заложените количества, които са определени на базата на процент от населението.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи да бъде възложено на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID -19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране -  за да се гарантира спокойствие, сигурност, ред и прогнозируемост, прозрачност – с грижа за хората.  „Уверението на министъра от трибуната, че такъв план има и че той утре ще бъде оповестен, че ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно не струват нищо. Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна”, категорична бе тя.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче отхвърлиха предложението на БСП за безплатни и доброволни ваксини. Депутатът Александър Йорданов от ГЕРБ поясни защо: „Играете си със страховете на хората от началото на пандемията. Аз и затова гласувах против вашето предложение“, заяви той.

Нинова обърна внимание, че въпросите, зададени от левицата са получили отговор от министъра на здравеопазването – от него става ясно, че всъщност правителството няма отговор за много въпроси, свързани с ваксинацията, но въпреки това сключва договори и се доставят ваксини. „Управлението не се справя с кризата – хаос е в държавата, в здравеопазването. Правителството се провали в управлението на кризата. В пика на кризата се решава тепърва дали ще има електронни направления за тестове, зелени коридори. Ад хок организация се прави за нещо, което трябваше да се случи през лятото”, алармира председателят на БСП тя от трибуната на Народното събрание.

„Големият проблем на управлението на кризата е недоверието на българите в решенията на правителството на Борисов", категорична бе Нинова.

„Ваксината ще е доброволна за всички български граждани. Тя няма да влиза в имунизационния календар на България. Тя ще се поставя след информирано съгласие от всеки един пациент, който пожелае да си я постави“, увери министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във