Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът одобри Марияна Николова за вицепремиер

Парламентарна мелодрама около оставката на Валери Симеонов

След близо четиричасови дебати парламентът одобри оставката на вицепремиера Валери Симеонов и подкрепи избора на Марияна Николова за негов наследник. "За" гласуваха 116 депутати, "против" бяха 62-ма.

Парламентаристите се хванаха за гушите заради процедури и отсъствието на премиера Бойко Борисов от заседанието. От името на правителството присъстваха Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и повечето министри, но и самият Симеонов го нямаше. По неофициална информация лидерът на НФСБ е следил разискванията от стаята на зам.-председателя на парламента Емил Христов, който водеше заседанието.

Още в началото на дебатите от БСП поискаха Борисов да се яви и да представи мотивите за оставката на Валери Симеонов и номинацията на Марияна Николова. Социалистите дори смятат, че отсъствието на Бойко Борисов означава липса на подкрепа към бъдещия вицепремиер, номиниран от НФСБ. Червените предложиха Николова да се откаже от поста. 

Христов набързо прекрати разискванията, което ядоса БСП и най-вече Корнелия Нинова. Стигна се до заплаха от нейна страна, че Христов ще се раздели с поста си, както се случи с бившия парламентарен шеф Димитър Главчев. 

За да се понамали напрежението, от ДПС предложиха 15 минути почивка и свикване на председателски съвет. Бе решено дебатите по оставката да бъдат възобновени.

При подновяването на разискванията Корнелия Нинова заяви, че Бойко Борисов за пореден път е унизил Народното събрание. Според нея "народът бил в правото си да иска оставката на цялото правителство и смяна на системата за управление". 

"Десет години Борисов налага този стил. Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично. Управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиер, върху когото висят съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, посегнал на най-святото - майчинството и болните деца", каза Нинова от парламентарната трибуна.  

Контрира депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. "Темата ви е олигарси и политици. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи", обърна се Рашидов към соцлидерката. 

Впоследствие депутатите от БСП започнаха да протестират срещу зам.-председателя на НС Емил Христов, тъй като Христов отказа да даде думата на социалиста Антон Кутев.

В спор влязоха Нинова и Цветан Цветанов. Цветанов обвини лидера на социалистите, че не води конструктивен дебат за политики, а се основава на популизъм. По думите му Симеонов хвърлил оставка, "ръководен от националния интерес и за да намали напрежението в обществото". Според втория в ГЕРБ социалистите нищо нямало да спечелят от оставката. Те предизвиквали конфликтни, но това им поведение щяло да ги срине на избори. 

Нинова на свой ред запита Цветанов дали ще информира колегите си в Европол за проблемите с издаването на български паспорти. Тя поиска "Обединените патриоти" също да понесат отговорност за скандала. Според соцлидерката ставало дума за пробив в европейската сигурност, допусната от правителството на Борисов. 

След това се включи и Йордан Цонев от ДПС. Той заяви, че движението продължава със стратегията си за изваждането на Патриотите от властта. Или "още от същото, но в по-големи дози", както каза Цонев. 

Точка на дебата сложи вицепремиерът Красимир Каракачанов, който всъщност представи и защити номинацията на Марияна Николова. Каракачанов смята, че от БСП разиграли театър, чиято цел била разискването да се превърне във вот на недоверие към правителството. По думите му сагата с получаването на гражданство започнала още при правителството на Пламен Орешарски. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във