Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът одобри козметичните промени в кабинета "Борисов 3"

Народното събрание прие промените в кабинета, анонсирани в четвъртък след заседание на Коалиционния съвет.

116 депутата гласуваха "за", а  89 - против рокадите.

С постовете си се разделят Владислав Горанов - министър на финансите, Емил Караниколов - министър на икономиката, Младен Маринов - вътрешен министър и Николина Ангелкова - министър на туризма.

Те ще бъдат заменени съответно от Кирил Ананиев, Лъчезар Борисов - досега зам.-министър на икономиката, Христо Терзийски - шеф на Главна дирекция "Национална полиция" и Марияна Николова - настоящ вицепремиер по демографската и икономическата политика. На мястото на Ананиев в здравното ведомство идва досегашният директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Ангелов реално е единственото ново лице в състава на кабинета.  

Какви са мотивите на Борисов за промените

Младен Маринов е сменен заради убежденията на премиера Бойко Борисов, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на неговото разбиране за отношение към протестиращи хора."Второ, защото на "Росенец" имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.", поясни министър- председателя. 

Владислав Горанов се разделя с поста финансов министър, защото Борисов не можел да си отговори на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен.

"Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия. Караниколов работи добре, в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерство на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг", каза още премиерът в четвъртък.

Първоначалният общ мотив обаче беше различен. В официално прессъобщение на партия ГЕРБ бе посочено, че Бойко Борисов е взел това решение след среща с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията са поискали от Борисов освобождаването на тримата министри с аргумента – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

След края на мандата - партиец

Бойко Борисов даде да се разбере, че остава на премиерския пост до края на мандата. "След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани със или министерства, или кметства, или са депутати", заяви премиерът.

Последва остра реакция от президента Румен Радев, който в четвъртък говори пред протестиращите на "Дондуков 2". 

Радев заяви, че властта е глуха и не чува хората, а говори за ремонт на кабинета. „Протестът иска оставката на правителството – на цялото и на главния прокурор. Ако имат смелостта да слязат тук при вас и да ви погледнат в очите, ще разберат, че това няма да стане. Оставката на цялото правителство и на главния прокурор са първата и задължителна стъпка към честни избори и връщане на България по демократичния път“, допълни държавният глава. Президентът акцентира, че изходът от политическата криза е нов парламент и отваряне на пътя за конституционна реформа.

Скандалите в парламента 

ГЕРБ призова президентът Румен Радев ясно да заяви претенциите си и желанието за въвеждане на президентска република. В декларация от името на парламентарната група Даниела Дариткова каза, че Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призова към омраза и бунтове.

Под прикритието, че чува гласа на народа всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските. Явно вдъхновен от модела на различни диктатори", заяви Дариткова.

Декларацията на ГЕРБ бе съпровождана от викове "Оставка" от страна на депутатите от БСП. Социалистите настояваха премиерът да присъства на дебата по рокадите в правителството, но това не се случи.

Протестите продължават

Антиправителствените протести продължиха в четвъртък за 15-и пореден ден и след като по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че ще смени четирима министри от правителството си. В София, Сливен, Пловдив, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Пазарджик, Русе, Ловеч, Созопол и в други градове хората отново излязоха на улиците с искания за оставката на премиера, цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Очаква се хората да излязат по улиците и площадите и в петък. Отново са предвидени блокади на възлови кръстовища в столицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във