Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът одобри доклада за състоянието на Въоръжените сили за 2019 година

Парламентът одобри доклада за състоянието на Въоръжените сили за 2019 година. Основният извод от документа е, че състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи.

В доклада се отчита, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната са фокусирани върху идентифицирането и прилагането на оптимални управленски решения, свързани с нарастване на разходите за отбрана и справянето с дефицита на отбранителните способности. Министерството на отбраната остава приоритетно ангажирано с преодоляване и на ниското ниво на окомплектованост на въоръжените сили.

Отчита се още, че през 2019 г. окомплектованоста с военнослужещи се запазва на нивата от 2018 г., като за пръв път от няколко години се наблюдава спиране на тенденцията за увеличаване на броя на вакантните длъжности.

През 2019 г. продължава изпълнението на приетия в началото на 2018 г. Национален план за повишаване не разходите за отбрана на 2%.

Депутатът от БСП Кольо Милев съобщи, че социалистите ще се въздържат от гласуване по доклада, тъй като още може да се работи. 

"В края на доклада Министерството на отбраната признава, че всички задачи се изпълняват с определени условности по обем и време за изпълнение на трите месии, за които ние се готвим", заяви Милев.

По думите му в документа се отделя голямо внимание на модернизацията и закупуване на 8 самолета F-16.

Докладът е обективен, силно критичен и достатъчно аналитичен, подчерта депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

Според него неглижирането на въоръжените сили и залитане в една или друга посока, когато става въпрос за реформи, възниква в последните години. Тошев изтъкна, че процесите на модернизация и превъоържаване трябва да станат необратими и за Военноморските и Сухопътните войски.

"Има пробив в начина на мислене за модернизацията на армията, като негативизмът не влияе добре нито на мотивацията, нито на бойния дух", заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана Константин Попов.

Той отчете, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище е успех и трябва да се признава трудът на хората от Въоръжените сили и Министерството на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във