Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът одобри доклада на Временната анкетна комисия за НАП

Галя Димитрова

След бурни скандали и прекъсване на работа депутатите одобриха доклада на Временната анкетна комисия за НАП. 94 народни представители гласуваха „за“, 52-ма „против“ и 9 се въздържаха. Комисията, която бе създадена на 25 юли 2019 г. по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, трябваше да проучи всички факти и обстоятелства около случая с изтичане на информация от електронните бази данни на приходната агенция.

Сред препоръките в доклада са веднъж годишно да се прави тест за прониквания в системата на НАП, да има нов защитен софтуер, както и ръководството на агенцията да се съобрази с препоръките на Комисията за защита на личните данни. Препоръчва се още одит на системите на централните и общинските администрации.

"Имаше нужда от Временната анкетна комисия за НАП. Няма какво да се заблуждаваме, проблеми по отношение на информационната сигурност съществуват", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Временната анкетна комисия Красимир Ципов по време на дебатите. Според него проблемите са се натрупали поради липса на достатъчни инвестиции в мрежата. Той посочи, че НАП в желанието си да предостави повече услуги на българите, не е положилила достатъчно усилия за информационната сигурност.

По-рано парламентът прекъсна работа за 10 минути поради напрежение между депутатите Маноил Манев от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП. Те си размениха лични нападки, които изместиха фокуса от дебата за приходната агенция.

"НАП не следва да носи отговорност за настъпилите вредоносни последици след атаката срещу системата ни", каза изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова по време на дебата. Тя допълни, че от НАП са подали жалба в съда срещу наказателното постановление на Комисията за защита на личните данни, тъй като го считат за незаконосъобразно и неправилно и то не отговаря на основни законови изисквания. 

"Накрая искам само да уточня част от информацията, която беше представена тук, тъй като тя не е точна. По отношение на договора за 40 млн. лв. с „Информационно обслужване“, това не е договор, в който единствена страна е НАП. Това е договор, който обхваща цялото Министерство на финансите, а стойността отделена за НАП е 860 хил. лв.", каза Димитрова

Тя допълни, че на 31 януари тази година приходната агенция е отправила искане до Секретариата на организацията за икономическо сътрудничество и развитие за отваряне на канала за комуникация за автоматичен обмен на информация, в юрисдикции извън ЕС. „Очакваме този канал да бъде активиран отново“, каза шефът на приходната агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във