Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост

Народното събрание възобновява работата си след изборната ваканция. Още в първия ден депутатите ще обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост, свързани с бърза процедура за принудително отчуждаване на недвижими имоти в интерес на частни предприятия, обявени за национални обекти от Министерски съвет.

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху закона ден след евровота, като се обоснова, че принципно подкрепя целта на законопроекта да се ускори процеса по изграждане на национални обекти и да се насърчат инвестициите в индустриалния сектор. В мотивите да върне закона обаче посочва, че липсва баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост. Според държавния глава липсват ясни критерии за включване в списъка на национално важните обекти, което може да засегне редица частни имоти, без да има гаранции, че те са обекти за общо ползване в обществен интерес. Президентът Радев вижда и проблем при промените, които предвиждат специален режим за обезщетенията при отчуждаване на земеделски земи и горски територии на собственици на имоти с обща площ над 50 декара, без аргументи защо с подобна площ, което поражда, според президента, съмнения, че тази промяна обслужва определени критерии.

„БСП за България“ няма да участват в дебатите по ветото, въпреки решението на Националния съвет на партията от вчера социалистите да се върнат в парламента. Точно кога ще стане това,  БСП ще решава днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във