Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда в петък текста, който заменя Закона за извънредното положение

Народното събрание ще заседава извънредно в петък, за да обсъди на първо четене законопроекта на правителството за мерките след извънредното положение. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика депутатите за 11 ч. По-рано днес промените, заложени в Закона за здравето, бяха внесени в деловодството на парламента.

С измененията в Закона за здравето се дава възможност министърът на здравеопазването да налага чрез заповеди допълнителни противоепидемични мерки. Предвижда се продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13-ти май, когато е краят на извънредното положение.

Заложено е удължаване на срока на действие на мярката 60/40 и разширяване на еднократната помощ. Освен това се предлага двойно увеличаване на неплатения отпуск, който се зачита за осигурителен стаж, от 30 на 60 дни годишно.

С промените в Закона за здравето се правят промени и в други нормативни актове.

В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на общия административен акт, издаден в неотложни случаи и оспорване на две инстанции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във