Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда три законопроекта за тютюна

Три законопроекта за тютюна и тютюневите изделия, свързани с регламентиране на начина на продажба на суров тютюн и правилата за търговия с тютюневи изделия, ще обсъжда Народното събрание. Предложените законопроекти са от Министерския съвет, ДПС и от група депутати от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок.

Със законопроекта на правителството се предвижда отмяна на забраната за производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър и на разпоредбата, която въвежда санкции при нарушение. С проекта се предлага производството на тютюневи семена да се извършва от лица, регистрирани по реда на Закона за посевния посадъчен материал.

Законопроектът, внесен от депутати на управляващото мнозинство, предвижда от своя страна създаването на два нови регистъра в земеделското министерство. Първият е регистър на тютюнопроизводителите и на сключените от тях договори за изкупуване на суров тютюн, а вторият на лицата, които са получили разрешение за изкупуване на суров тютюн. Предлага се и към областните дирекции "Земеделие", на чиято територия се отглежда тютюн, да се създават комисии по тютюна. Целта е те да извършват независима оценка за качеството на суровината, ако има спорове между търговци и производители.

Със законопроекта на ДПС се предлага създаване на национална тютюнева камара, а Министерството на земеделието и храните да поддържа регистър на тютюнопроизводителите на лицата, които изкупуват суров тютюн и на тези, които промишлено го обработват. Промените предвиждат срокът за заплащане на изкупения тютюн да не е повече от 30 дни от подписване на договор между страните. Купувачите няма да могат да отказват изкупуването на договорените количества тютюн, предлагат още от ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във