Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда промени в Закона за опазване на околната среда

Депутатите обсъждат ползите и негативите от връщането на двуинстанционното обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) пред съда за обекти от национално значение или стратегическа важност. Те разглеждат на второ четене промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Като вносител Министерският съвет предлагаше възстановяване на втората инстанция. В началото на април ресорната парламентарна комисия обаче отхвърли предложението на второ четене.

Според Емил Георгиев от БСП едноинстанционното съдебно производство трябва да остане. Той посочи, че при двуинстанционното има забавяне, като даде пример със скоростната отсечка Монтана – Видин. Съпартиецът на Георгиев - Крум Зарков обаче подкрепя връщането на втората инстанция. Според него в тази насока коалицията е тръгнала смело, но впоследствие се е разколебала. Зарков припомни, че в коалиционното споразумение в сферата на екологията има две ключови точки – да се затворят наказателните процедури, строг контрол върху законодателството в тази област.

Зорница Стратиева от ДБ призова да се гласува първоначалния текст на вносителя – за отмяната на едноинстанционното обжалване, каквато е била практиката до 2017 г. Тя посочи, че при една инстанция се ограничава достъпът до правосъдие.

Александър Дунчев от ПП е против поставянето на каквито и да е срокове за възстановяване на втората инстанция. 

Иво Русчев от "Възраждане" каза, че неговата парламентарна група не подкрепя връщането на втората инстанция. Според Младен Шишков от ГЕРБ е имало становища на неправителствени организации в подкрепа на възстановяването на двуинстанционното обжалване. 

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов изтъкна ползите от втората инстанция. "Аз се занимавам с този тип каузи почти две десетилетия. Втората касационна инстанция е гаранцията, че даден проект има обективно преглеждане на обстоятелствата на първа инстанция", обясни той. И добави, че втората инстанция не е гаранция някакъв проект да се забави, тя е гаранция за обективност. Сандов обобщи, че има два компромисни предложения. Едната от тях е връщането на втората инстанция да не е веднага, а до 2024 г. Другата, по думите му, е да времето за разглеждане на процедурата да е шест месеца. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във