Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда откриване на Медицински факултет в Бургаския университет

Народното събрание ще обсъди проекта на решение за откриване на Медицински факултет в Държавния бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Проектът на решение, внесен от Министерски съвет, предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“. Академичният състав във факултета ще се състои от 67 преподаватели, разпределени в 9 катедри, като по-голямата част от лекционните курсове ще се водят от хабилитирани преподаватели.

В проекта е описано, че университетът разполага с необходимата материално-техническа база. За провеждане на клиничната практика на студентите от факултета университетът е предвидил да сключи договори с Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Дева Мария“ и Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас.

Откриването на Медицински факултет в структурата на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се обосновава с подготовка на лекари за нуждите на региона, за който има установен дефицит на медицински кадри.

В редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министрите на регионалното развитие Петя Аврамова, на образованието и науката Красимир Вълчев и на вътрешните работи Младен Маринов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във