Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда на второ четене намаляване състава на КЕВР

Депутатите обсъждат окончателните промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намалят от девет на пет. Предвижда се редуциране на състава на регулатора с две квоти в състав „Енергетика“ и премахване на членовете с юридически и икономически стаж. Основните мотиви на вносителите от управляващата коалиция са оптимизиране на числения състав на КЕВР като независим орган и редуциране на разходите.

Между двете четения на промените в закона от ГЕРБ и от ДПС внесоха свои предложения. Те искат да отпадне предложеното от управляващите за членове на регулатора да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията, като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор. ГЕРБ предлагат още да се разшири кръгът на лицата, които могат да правят предложения за избор на състав на КЕВР, като се предостави възможност не само на народните представители, но и на президента, синдикати, работодателски и потребителски организации.

"Вчера след 18 часа получихме дори още един аргумент в полза на нашето предложение. И това е, че до 18 часа вчера бяха входирани единствено две предложения за двете места, свободни в КЕВР, които трябва да се изберат. Едно предложение за председател и едно предложение за член. Изборът в този смисъл е предрешен", каза по време на обсъждането Делян Добрев от ГЕРБ.

Според ДПС предложените от управляващите промени са лобистки. Посред лидера на движенето Мустафа Карадайъ целта на тези промени е "да се овладее и КЕВР в завладяната държава от олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев".

От "Възраждане" пък се обявиха срещу идеята на ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във