Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда дали да се отмени машинното гласуване

Парламентът успя да събере кворум от 125 гласа за извънредното заседание, на което се дебатира дали машинното гласуване за местни и парламентарни избори да бъде отменено или не. Регистрираха се народните представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Миналия петък партията на Мустафа Карадайъ и БСП провалиха кворума и заседание нямаше.

Промените в Изборния кодекс са внесени от парламентарната група на ГЕРБ. Шефката й Даниела Дариткова ги защити, позовавайки се на многобройните констатации за несъвършенствата на машинното гласуване, констатирани от ЦИК. Тя уточни, че за евровота в 146 секции няма подаден глас през машина.

„В още 295 или 9,9 % машинно гласували под 10 гласоподаватели“, каза още д-р Дариткова. По думите й 72,3 % от са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина, в това число и знакови защитници на машинното гласуване. Тя отчете, че местните избори се провеждат в два тура и в две последователни недели и в случа на балотаж всички машини трябва да се върнат, сертифицират, изпратят обратно в секциите в изключително кратки срокове.

„По данни на експертите дължината на протокола от машинното гласуване ще достигне 10-15 метра“, посочи още Дариткова. Според нея отчитането на машинния и хартиения вот ще предизвика забавяния. Тя подчерта, че няма машинно преброяване на вота, а само машинно гласуване с ръчно преброяване на вота. Освен това на изборите за Европейски парламент е отчетено некоректно преброяване на преференциите при машинно гласуване.

"На местните избори съществува сериозна опасност да се нарушат изборните резултати и те да бъдат оспорвани", изтъкна още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.  Затова партията предлага на местния вот през 2019 г. да не се прилага машинно гласуване.

"Наистина, ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават фалшиви надежди, че това е панацея срещу купения и корпоративен вот", допълни д-р Дариткова.

"ДПС няма да подкрепи предложените промени в Изборния кодекс. Основният ни мотив е, че най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии. Това е така от началото на демокрацията. Там се извършват множество нарушения на закона поради умора, невнимание, умишлено", опонира й от трибуната заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. Той изтъкна, че движението иска да намери модел, при който секционните избирателни комисии да не участват в преброяването на гласовете, тъй като това води до едно недоверие сред гражданите. ДПС ще настоява не само за машинно гласуване, но и за машинно преброяване. Така няма да има невалидни бюлетини, няма СИК-ове да броят.

"За нас на последните избори машинното преброяване бе саботирано нарочно. Бяха извадени нелепи доводи от държавните органи. За нас държавата има нужния капацитет да се справи с машинното преброяване. Саботаж беше и наемането на машини за гласуване на цената на нови. Още тогава ние предложихме да се произведат машини", каза още Цонев. ДПС не споделя твърденията, че машинното гласуване беше провал.

"Това беше един предизвестен провал, който сега може да поправим. Дайте между първо и второ четене да отстраним проблемите и за местните избори да въведем машинно гласуване и преброяване. Ние днес няма да подкрепим законопроекта на управляващите, а между първо и второ четене ще направим нашите предложения, които ви представих днес", завърши Йордан Цонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във