Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът обсъжда частичното вето на президента върху Закона за извънредното положение

Народното събрание обсъжда на извънредно заседание ветото на президента Румен Радев върху отделни текстове от Закона за извънредното положение. Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти. Затова с цялата си отговорност ще призова цялата парламентарна група на ГЕРБ да подкрепи ветото. Това каза от парламентарната трибуна председателят на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Осъзнавам несъгласието и това на нашите привърженици, защото демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента. Няма как да се забрави, че преди месец неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ярък. Факт е, че предложеният текст за параграф 12 е на БСП и ние го подкрепихме след първоначално отхвърляне, заради желанието да се приведе по-бързо в действие Законът за извънредното положение. Факт е, че съветниците на президента са предложили отпадане само на разпоредбата, касаеща разпространението на невярна информация за заразна болест. В различни състави на Наказателния кодекс има формулировка на деяние за разпространение на невярна информация и почти 30 години няма противоречие или затруднение при дефинирането, но това сега не е важно”, заяви Дариткова.

По думите й светът утре ще бъде друг и политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнават. „Не е време за политиканстване, ежби и опит от всичко да се произведе политически дивидент. Не е важно кой ще направи най-ефектното изказване от парламентарната трибуна, а какво практически се случва от нашите решения. Сигурно може да се справяме и по-добре, но анализите ще оставим за бъдещето. Сега е време за незабавни решителни мерки. Приоритетът трябва да бъде опазването на живота. Трябва да бъдем съпричастни с всички, но най-вече с тези, които стоят притихнали в тревожно очакване на пика на инфекцията, с лекарите, с медицинските сестри, лекарските асистенти, лаборантите, парамедиците, шофьорите, санитарите, доброволците, полицаите, социалните работници. Тяхната мисия е да спасят повече човешки животи. Нали и ние сме се клели с всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Да преодолеем тяснопартийното си его и да творим решения, създаващи условия за изход от кризата. Призовавам да приемем това вето, за да може законът да стане факт”, апелира ръководителката на парламентарната група на ГЕРБ.

От ВМРО обаче се обявиха против. "Не можем да отречем активността на президента", заяви от парламентарната трибуна депутатът Александър Сиди. Той обяви, че няма как партията му да подкрепи ветото на президента в частта на фалшивите новини.

"Ние от ВМРО сме "за" борбата с фалшивите новини и затова не можем да подкрепим президента", каза Сиди. Според него е изненада, че Румен Радев е върнал текстове на БСП и това напомняло на 1984 година. "Няма да подкрепим ветото", категорично каза Сиди пред колегите си в пленарната зала.

„Дадохме кредит на доверие на кабинета, но той не го оправда”, отбеляза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Къде са записани в закона обещаните на лекарите 1000 лева. Допълнително”, попита тя. И изтъкна, че управляващите не са деблокирали държавния резерв. „Ограничения, засягане на права, рестрикции - това направихте. В цял свят ограниченията вървят със стимули”, обърна внимание Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във