Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът облекчи изискванията за кворум

За да бъде прието предложение от парламента, трябва да са гласували повече от половината депутати от последната проверка на кворума, реши Народното събрание. Ръководството на парламента обяви, че връща практиката до 44-ото Народно събрание, отнасящо се до гласуване на законите и нужния за това кворум. Председателят на НС Никола Минчев заяви, че практиката при гласуването на даден законопроект да са гласували 121 народни представители не работи.

"От началото на Народното събрание сме запазили парламентарната практика от 46-ото Народно събрание по отношение на необходими гласове - при всяко гласуване да има 121 участващи, което не е нормативно закрепено, не се изисква задължително. Появиха се и проблеми с тази практика, която сме въвели, поради което ще се върнем към практиката, която е била прилагана до 44-ото Народно събрание, включително, а именно - за да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума", каза Минчев.

Депутатите приеха и да отпадне възможността за участие в пленарното заседание чрез видеоконферентна връзка поради изтичането на извънредната епидемична обстановка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във