Банкеръ Daily

Десислава Атанасова:

Парламентът няма легитимност, мнозинството е обединено от "против"

През тази година два парламента се провалиха в опитите си да излъчат редовно правителство. Това бе наказано с рекордно ниска избирателна активност. Поради това 47-ият парламент не разполага с достатъчно легитимност. Конфигурацията в него е много повече поради гласуване "против", отколкото гласуване "за". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според нея каквато и да е мнозинството, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси.

Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите. Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно, ще се разбие в действителността. Така както се разби илюзията на така наречените протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Надяваме се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят в този, и всички заедно ще подходим с достатъчна доза смирение, каза още Атанасова.

Тя посочи, че редовното правителство и работещият парламент са първа крачка към излизането от кризата. "Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС. В 47-ото Народно събрание групата на ГЕРБ - СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляво-либерално общество", допълни тя. Но изтъкна, че от парламентарната група не възприемат ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежението в обществото. Атанасова отчете, че от ГЕРБ са готови да водят публични разговори по важните теми с партиите. "Същеверемно искаме да ви на помним, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20% от българските избиратели."

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС заяви, че първото предложението на групата ще бъде мораториум върху тегленето на нов държавен дълг до избирането на редовно правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във