Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът няма капацитет да прави качествено законодателство, категоричен е Даниел Вълчев

"Българският парламент многократно е доказал, че няма капацитет да прави качествено законодателство. В това няма никакво съмнение", каза пред БНР юристът и университетски преподавател проф. Даниел Вълчев във връзка с наложеното от президента вето на Закона за извънредното положение.

Той посочи, че по неизвестни причини едва днес е имало достъп до този закон, въпреки че беше приет миналата седмица (в петък, 20 март - бел.ред). Вълчев обясни, че нормативът трябва да се проучи внимателно, за да се види какви са действителните последици от него. Той дава допълнителна валидност на това, което министърът на здравеопазването разпореди преди дни, затова е с обратна сила, акцентира юристът.

Проф. Вълчев коментира с недоумение и защо днес всички народни представители са съгласни с мотивите на ветото на президента, а само преди дни са гласували обратното.

От гледна точка на Конституцията отделни права на гражданите могат да бъдат ограничавани по време на извънредно положение, но да се отнемат всички права - не бива и няма да бъде конституционосъобразно, коментира още юристът. По думите му не е ясно какви са допусканията на българското правителство по посока на борбата с коронавируса. "Когато знаем какво правим, обществото по-лесно ще приеме мерките, които налагаме", обясни той.

Вълчев посочи три групи мерки, които се прилагат в различно съчетание:

"Първата е социалната изолация - в този смисъл българското правителство направи това достатъчно рано. Професорът обаче призова министър-председателя, ако иска да наложи още по-строго ограничаване на излизането от вкъщи, и той да си остане вкъщи, да даде пример.

Втората е правене на масови скринингови тестове. А третата - обгрижване на заболелите.Но според Вълчев не е дадена точна информация досега колко апарата за обдишване има в болничните заведения в България. Той допуска, че броят им не е достатъчен и затова усилието е да се ограничи разпространението на заразяването с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във