Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът няма да изслуша Борисов за убийствата, а МВР и Цацаров

Парламентът няма да изслуша премиера Бойко Борисов за убийствата в София и Нови Искър. Искането на БСП бе отхвърлено с гласовете на управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Данаил Кирилов от ГЕРБ съобщи, че Комисията по вътрешен ред и сигурност, чийто председател е Цветан Цветанов, вече е насрочила изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на МВР.

Според Кирилов не е необходимо Борисов да бъде изслушван в Народното събрание, и то "точно в днешния ден". 

От опозицията мотивираха искането си, като посочиха, че именно Бойко Борисов трябва да обясни какво се случва в страната във връзка със зачестилите убийства.

"Нормално е в парламента да бъдат представени стъпките, които се предприемат, за да бъдат хората спокойни, че институциите се грижат за тяхната сигурност", каза социалистът Драгомир Стойнев, според когото в момента гражданите са наистина уплашени. 

В крайна сметка "за" искането гласуваха 100 депутати, 69 бяха "против" и 38 се въздържаха, с което то не бе прието.

Интересна бе приветствената реч на председателката на парламента Цвета Караянчева, която заяви, че депутатите са "националния отбор на България".

Караянчева не пропусна да отбележи, че в днешния ден се открива председателството на България на Съвета на ЕС.

"Нашите действия и послания ще формират нагласите на европейския елит", подчерта тя, след което призова колегите си за повече резултати и "по-малко проповеди от парламентарната трибуна".

"Да загърбим вродения си нихилизъм. Солисти търсят в операта. Българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър".

Думите й обаче не се харесаха на БСП.

"Потресен съм, ние сме народни представители, защитаваме националните интереси. Ние от опозицията не сме виновни, че днес има 9 протеста, Всички те са свързани с разпада на държавността. Думите ви са много неуместни", коментира от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във