Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът не събра кворум

Парламентът не събра кворум за начало на заседанието при първия опит за регистрация сутринта. В залата се регистрираха 112 депутати при необходими минимум 121 народни представители.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" не се регистрираха. Изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов даде почивка и обяви, че следващият опит е в 9:30 часа.

Вчера от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да осигуряват кворума в пленарната зала, но ще влязат, ако се стигне до гласуване на кабинета на Асен Василев.

Парламентът трябва днес да разгледа промени в закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които поетапно се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина, съответно на 166 хил. лв. от началото на 2024 г. Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България".

Измененията ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти, обясняват в мотивите си вносителите.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лева, посочва Димитров.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във