Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът намалява мандата на членовете на КЗК

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа "за", 67 "против" и  един "въздържал се" - от "Продължаваме Промяната". В подкрепа на законопроекта гласуваха от управляващата коалиция и от "Възраждане", а от ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха срещу измененията. 

С промените мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се намалява от седем на пет години. Така той се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм за членовете на КЗК чрез повишаване на критериите за избор, като това включва изискване за придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и стаж по специалността от седем години. Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията Народното събрание да избере нови членове на комисията, а мандатът на заварените членове да се прекрати с встъпването в длъжност на новите. 

От опозицията обвиниха управляващите в желание да овладеят регулаторните органи и поискаха политически консенсус за избора на техните състави. Според управляващите КЗК не е ефективна и независима и промените са връщане към нормалността. 

В обяснение на отрицателен вот Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС каза, че законопроектът е свързан с овладяването на определен регулаторен орган, както било станало с КЕВР.  Той предположи, че всичко се прави за определен човек, или в случая за двама, и ще има нов сблъсък в управляващата коалиция, както в случая с избор на нов управител на БНБ  - "този път само че между неуспял кандидат за депутат на "Демократична България" и представител на юридическа кантора, кадровик на "Продължаваме Промяната".

Йордан Цонев от ДПС коментира, че не е добра практика да се удължават мандатите, когато те приключват, без да се прави избор, но недобрите практики не се поправят с други недобри практики. Той призова оттук нататък да се помисли за останалите регулатори да се търси консенсус между политическите партии. Според него в случая завишаването на критериите е отваряне на вратата за точно определени хора, които вече са набелязани да бъдат на тези постове.

Петър Петров от "Възраждане" посочи, че дори мандатът да бъде намален на пет години, би следвало парламентът да има възможност предсрочно да прекратява мандата на членове или на ръководството на комисията.

Екатерина Димитрушева от ПП изказа мнение, че няма никакво изискване в европейското законодателство за конкретен срок на мандата на органите, които се грижат в държавите членки за защита на конкуренцията. А по-краткият мандат се откроява и като по-добра практика в ЕС. Връщането на петгодишния мандат е стъпка към връщане на нормалността и е една добра практика, заяви тя.

По думите на Мартин Димитров от ДБ трябва да има устойчивост на мандатите. Но предишните управляващи не са имали право веднага да издигнат същите хора в КЗК за нов мандат и за да заобиколят правилата, са удължили мандата им. Той попита през 2020 г. колко претърсвания на място са извършили от КЗК и си отговори - една, като от комисията оправдават това с пандемията. 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поиска да се обяснят на ГЕРБ не толкова в юридически и икономически, а в човешки план. КЗК била превърната от тях в комисията за защита на картелите, счита той. 

Крум Зарков от БСП отбеляза, че "играта на тронове в българската политика често се превръща в игра на мандати". Ефективна и независима ли е КЗК е, за съжаление, риторичен въпрос, следователно този закон е необходими трябва да бъде приет, заяви той. Нека да приемем този законопроект и да направим наистина примерна процедура за номинация и избор на качествени, независими и признати експерти, призова Зарков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във