Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът намали изискванията за стаж към експертите в енергийния регулатор

Валентин Николов

За председател на Комисията за енергийно и водно регулиране ще е нужен не по-малко от 5 години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията. Това изискване е част от промените в Закона за енергетиката, които депутатите приеха на второ четене.

Досега нормативът налагаше председателят на комисията да има не по-малко от 10 години професионален стаж, от които най-малко 7 години стаж в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията.

Левицата застана срещу промените.

Депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че за пореден път се създава впечатление, че правилата за избор на независими органи се променят заради определен човек.

"Въвеждането само на петгодишен стаж отваря вратата за назначаване на хора, удобни на управляващото мнозинство, с недостатъчен професионален опит и които в крайна сметка ще попълнят онзи легион от калинки, с който изобилства българската администрация", възмути се социалистът.

Според него това се случва един ден преди приемането на процедурните правила за избор на нови членове на КЕВР.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика по Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че тази промяна се прави с намерението да има по-голяма палитра от хора, между които парламентът да може да избира.

"Сега, както е написано, реално погледнато един хигиенист с висше образование от АЕЦ "Козлодуй" може да стане председател на комисията", отбеляза Николов и допълни, че затова трябва да се запише изрично изискване за управленски опит към кандидатите за председател на енергийния регулатор.

"Уверявам ви, нямаме още конкретен избраник. Не е необходимо и задължително целият КЕВР да бъде в предпенсионна възраст, надяваме се да влязат и по-млади специалисти", каза още шефът на ресорната комисия.

По предложение на Валентин Николов гласуването на процедурните правила за избор на членове на КЕВР беше отложено за петък, след като влязат в сила настоящите изменения в Закона за енергетиката.

С гласуваните днес промени парламентът реши още пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро да се осъществява до 1 юли 2021 г.

Текстовете предвиждат в 30-дневен срок от влизането сила на Закона за енергетиката крайните снабдители да изпращат уведомление до всеки небитов краен клиент за прекратяване на снабдяването с електрическа енергия от 1 октомври 2020 г. на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниво ниско напрежение, в съответната лизензионна територия.

В случай, че до 30 септември 2020 г. включително клиент не е сключил договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката на електрическа енергия се извършва от досегашния му доставчик, в качеството му на титуляр на лицензия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във