Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентът като лош театър

Четиридесет и третият български парламент най-после тръгна с демонстративното внушение за диалог, смирение и единение от страна на политиците (извън "Атака"). В същото време гаф след гаф белязаха деня на депутатската клетва в понеделник - 27 октомври.

Ситуацията стана неловка още в самото начало на тържественото заседание. Оказа се, че немарливи чиновници просто са пропуснали да поставят клетвения лист в папката на Стефан Данаилов (като най-възрастен депутат той би първия звънец)  и... ето ви и първата конфузна пауза. Ледено мълчание секунда - две, докато лидерът на ДПС Лютви Местан с почти танцувален отскок спаси ситуацията. Той грабна заветния лист от своята папка и го подаде на великолепния български актьор и политик от левицата, който със сигурност в този момент играеше една от най-тежките си роли - да ориса депутатите да са успешни за държавата ни. Без грам синхрон помежду им, тук - там с положени ръце върху сърцата си, избраниците обещаха: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!".

А някои от гостите, между които шефове на голяма обществена медия и на държавна болница, видяха знак в старта: "Отново ще ни ръководи ДПС". Вероятно защото и нароченият за злодей, но и за жертва депутат Делян Пеевски този път се появи в парламента и обеща да работи редовно. Внесе в деловодството обещания от ДПС законопроект за КТБ (писан в съавторство с Йордан Цонев и... Лютви Местан), подчерта, че настоява международна компания да разследва потоците на парите към и от банката, за да станело ясно, че той няма нищо общо със случая. И се отдаде на "заслужена" почивка в пленарната зала.

През цялото време, докато течаха скучноватите речи на президента Росен Плевнелиев и на лидерите на рекордните в историята ни осем парламентарни партии и коалиции (в които има общо 47 представени политически формации) любимото момче на ДПС полуизлегнало се на работното си място сърфираше из интернет с мобилния си телефон. Нещо, което не убягна от погледа и на високопоставен чужд дипломат. На чаша шампанско след края на заседанието негов служител сподели пред "БАНКЕРЪ": "Може пък Дидко да е търсил еротичния сайт, в който се била регистрирала пловдивската учителка г-жа Ана Баракова (тя влезе в парламента с преференция и не послуша лидера си Николай Бареков да се откаже доброволно)". Така светкавично немалка част от депутатите научиха и най-прясната парламентарна клюка. Биоложката Баракова се подвизвала в мрежата под псевдонима "sexу_deputatka". Добре че все пак се появиха и съмнения, че профилът й е фалшив и е направен от нейни зложелатели от ББЦ.


Реформаторите - като куче и коте


Сред най-обсъжданите в кулоарите на парламента депутати бяха реформаторите. "Меглена Кунева изнудва Реформаторския блок и под заплахата от разцепление успява да прокара всяко свое решение и да принуди ДСБ да отстъпва непрекъснато". Твърдението бе на депутата Гроздан Караджов по повод номинирането на Иван К. Иванов за заместник-председател на Народното събрание от квотата на РБ. Оказа се, че неговото име се е  появило неочаквано, след като до вътрешен балотаж били достигнали лидерът на БЗНС Николай Ненчев и бившият председател на 40-ото НС от НДСВ Борислав Великов. Стана ясно, че кандидат за поста е бил и лидерът на СДС Божидар Лукарски, но на заседание на парламентарната група си направил отвод.

До развръзката се стигнало, тъй като за Великов настоявали Кунева и Лукарски, докато ДСБ и представителите на Гражданския съвет били за Ненчев. И тъй като никой не бил събрал две трети от гласовете, от лагера на Кунева изненадали колегите си с трети вариант - на клиничния психолог от Велико Търново Иван К. Иванов. Тогава при ултиматум „или той, или групата се разцепва", тъмносините отстъпили без бой. (Не ви ли напомня това времената, при които една сутрин премиерът Орешарски бе обявил пред групата на БСП в миналия парламент: "Или Пеевски шеф на ДАНС, или правителството пада до обяд")? Мълвата е, че двата лагера не се разбрали и кой ще изнесе встъпителната реч при откриване на парламента, та се наложи и двамата съпредседатели - Кунева и Кънев, да си поделят времето от общо осем минути.

Като прибавихме уточнението, че реформаторите са разделени и по въпроса за участие в кабинета, тутакси изчислихме, че ГЕРБ може да търси безкрай максимална подкрепа за кабинета. Известно е, че лидерите на ДБГ и СДС са готови да заемат министерски постове. Докато Кънев поне на този етап държи да е в парламента. С неотстъпчивия си характер той блесна още в първия пленарен ден, гласувайки "въздържал се" при избора на Цецка Цачева за председател на парламента (избра я внушително мнозинство от 219 депутати). После лидерът на ДСБ вметна нещо от рода, че не бил против Цачева и с Кунева си имали пълно доверие. Обаче наблегна, че нямало да ходят в парламента като гербови марки.


12 депутати закъсняха, един се отказа


Друг знак за зле програмирания пръв парламентарен ден се оказа фактът, че 12 народни избраници закъсняха за началото на дългоочакваното събитие, поради което електронното табло отчете 227 присъстващи в залата (от общо 240). А ректорът на русенския университет "Ангел Кънчев" Христо Белоев от БСП въобще не дойде, тъй като се отказал от депутатството и в края на понеделнишкия ден правомощията му бяха преждевременно прекратени.

Преди това обаче "стайното цвете" Волен Сидеров успя да проведе "брилянтната" си политика, като втрещи с речта си посланиците: "Предайте на своите лидери да прекратят незабавно идиотските санкции срещу Русия, защото така самоубиват своите собствени държави", почти извика от парламентарната трибуна той. След което обяви, че Бог няма да позволи "Атака" да изпадне от политиката. А посланиците на Вашингтон и Москва у нас Нанси Райс и Юрий Исаков едва запазиха самообладание дори пред личните си преводачи в ложата за официални гости. 

Този деликатен момент обаче не смути Бойко Борисов и неговата бивша регионална министърка Лиляна Павлова, които с отегчени физиономии отговаряха на есемесите в мобилните си телефони.

Голяма част от това парламентарно представление изгледа на живо и българският патриарх Неофит. Докато християните депутати и служебните министри се надпреварваха да му целунат ръката, Борисов го сграбчи за раменете и звучно го млясна по бузата. Е, някой вероятно впоследствие го е посъветвал друго и той все пак допря устни до десницата на дядо Неофит, преди да ни каже какво възнамерява да прави със забуксувалата ни държавица.

През това време зад служебния вход на Народното събрание около 700 жители на Кюстендил протестираха срещу избора на Александър Методиев (Бат Сали) за народен представител от техния регион. На един от лозунгите, които носеха, пишеше: "Който лъже и краде, депутат ще е".

Така ли ще я караме?     

 

Едно към едно от Фейсбук

Ев­ге­ни Ми­хай­лов:

Мо­ля, ама мно­го мо­ля, ако е въз­мож­но ре­фор­ма­то­ри­те да имат ед­на и съ­ща по­зи­ция по­не в раз­с­то­я­ние на два ча­са.

Хрис­то Ко­мар­ниц­ки:

Слу­шам от­но­во дру­гар­ка­та Цец­ка... да не ми се мяр­ка мо­ра­лен про­тес­тър пред очи­те.

Ил­ко Се­мер­джи­ев:

Ле­ви­ча­ри и ле­ва­ци се къл­нат да оп­ра­вят Бъл­га­рия. Бог да ни па­зи!

Гер­га­на Па­си:

Са­мо на мен ли ми се стру­ва, че Бой­ко Бо­ри­сов зву­чи по­ли­ти­чес­ки по-зрял и да­леч по-кон­с­т­рук­ти­вен? Вър­ви се към ко­а­ли­ция на мал­цин­с­т­во­то с РБ, ще се тър­сят пла­ва­щи мно­зин­с­т­ва ад хок... Мно­го рис­ко­во, но чес­т­но.

Люб­ка Ка­ча­ко­ва:

Гле­дах­те ли БНТ за бра­тя­та Ев­ло­ги и Хрис­то Ге­ор­ги­е­ви? По­дейс­т­ва ми ка­то ан­ти­от­ро­ва след пър­вия ден на пар­ла­мен­та. И го­во­рят за ро­до­лю­бие. Ей, бра­во, БНТ.

Ва­лен­тин Ге­ор­ги­ев:

Сва­ли­ха пра­ви­тел­с­т­во­то на Оре­шар­с­ки, за да стиг­нат след мъ­чи­тел­ни на­пъ­ни на ми­съл­та да го за­ме­нят се­га с пра­ви­тел­с­т­во тип “Оре­шар­с­ки”.

Ве­сел­ка Вен­ко­ва:

Яс­но, ис­кат трой­ка, но не­ка се раз­бе­рем - рус­ка или швед­с­ка?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във