Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът изслушва двама министри

Парламентът ще изслуша двама министри. По искане на ГЕРБ министърът на енергетиката Александър Николов ще отговаря на въпроси защо има забавяне в строителството на газовия интерконектор България - Гърция и начислените неустойки по договора. 

В началото на декември 2021 година от Министерството на енергетиката обявиха пред депутатите, че заради забавяне на изпълнението на газовия проект, българската страна настоява от 1 януари тази година да се начисляват и налагат неустойки на строителя, както предвижда договорът. Беше обявено, че се очаква налагането на санкциите да създаде гаранции, че няма да има забавяне на изпълнението на интерконектора, което да обезпечи завършването на работата в срок и въвеждането му в експлоатация на 1 юли 2022 година.

Изслушването на силовия министър Бойко Рашков е по искане на „Демократична България”. Въпросите към Рашков са свързани със сигнали за нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции на парламентарните избори на 11 юли и по време на изборите две в едно на 14 ноември и резултатите от направените проверки от страна на МВР.

Заради поскъпването на енергоносителите ще има изслушвания и в рамките на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика. Пред депутатите в тези комисии ще говорят вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и енергийният - Александър Николов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във