Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът и Министерският съвет почетоха с мълчание паметта на Стефан Данаилов

Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на актьора Стефан Данаилов. За това призова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента предложения за почитане на паметта с едноминутно мълчание могат да се правят само ако са били внесени писмено в деловодството на Народното събрание до 18 ч на деня, предшестващ съответното пленарно заседание, освен в изключителни случаи.

За да запазят минута мълчание народните представители, сведоха глави и станаха на крака в знак на почит към личността на актьора.

Данаилов бе народен представител в шест парламента, за последно в 44-ото Народно събрание. Той бе депутат от 24-и многомандатен избирателен район – София.

"Напусна ни нашият скъп приятел и колега, големият актьор и човек Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи както на сцената, така и в знакови за филмовата история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ. Съприкосновението с неговия талант беше истински празник", каза Караянчева. Тя посочи, че актьорът е влагал енергия и отдаденост като народен представител в шест парламента, както и като министър на културата.

"Загубата на Стефан Данаилов за цяла България е огромна." Това каза народният представител от парламентарната група на ГЕРБ Евгени Будинов пред журналисти в Народното събрание.

"Когато ме прие в НАТФИЗ, видях, че това е един от най-добрите хора. Той помагаше много на студентите си и на всички хора около себе си. Да не говорим, че това е може би най-добрият актьор и най-добрият български киноактьор със сигурност, министър на културата, невероятен политик. Загубата според мен за цяла България е огромна", посочи депутатът. Той изрази съболезнования към близките на Данаилов и неговите студенти. 

"Личности като Стефан Данаилов са със собствена светлина." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Нона Йотова в кулоарите на парламента. 

"Стефан ще го запомня с изключителната личност, която е той. За това не мога да говоря за него в минало време. Личности като него са със собствена светлина и винаги остават в сърцата на хората. Аз го познавам и като колега, и като приятел, в последно време го опознах и като политик. Стефан беше първият човек, до когото се допитах, когато ми предложиха да вляза в листите", заяви още Йотова. По думите й Стефан Данаилов освен любим актьор е и изключителен човек.

И премиерът Бойко Борисов помоли за мълчание в памет на актьора по време на редовното правителствено заседание. "Моля за мълчание в памет на Стефан Данаилов – добър приятел, голям мъж, голям актьор, голям човек. Мисля, че загубата е действително голяма за българите, защото той беше обичан човек", посочи министър-председателят.

"Сбогом! Беше голям мъж!" Това написа по-рано днес в профила си във Фейсбук Борисов във връзка с кончината на Данаилов.

"Осиротяха цветовете и зимата е някак си безкрайна... Сбогом, Мастъре!". Това гласи публикация на министъра на културата Боил Банов в социалната мрежа.

"Почивай в мир, Ламбо! Думите се губят в този момент... Светла ще е паметта за теб винаги! Дълбок поклон!", написа в профила си във Фейсбук лидерът на "БСП-София"  и общински съветник в Столичния общински съвет Калоян Паргов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във