Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентът гласува за купуване на патрулни кораби

Народното събрание обсъди и прие проект на решение за придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Закупуването им беше подкрепено единодушно от всички политически сили, без партия "Воля". Парламентаристите от другите партии одобриха инвестиционния разход от 984 млн. лв. за придобиването на плавателните съдове. 

Това ще повиши способностите на Военноморските сили за участие в операции по наблюдение и контрол на морския трафик, задържане на нарушители и откриване и идентифициране на ядрени, химически и биологични средства, посочват в мотивите си вносителите от Министерския съвет.

Основните промени в актуализирания инвестиционен проект се отнасят до това максималната му прогнозна стойност да бъде 984 млн. лв. с ДДС, като разликата от 164 млн. лв. спрямо одобрените пари през 2016-а е разпределена за плащане през 2025-а и 2026 година.

Депутатът Константин Попов от ГЕРБ отбеляза, че опасността за корупционни схеми е сведена до минимум. От "БСП за България" останаха резервирани именно заради риск от корупция, но също дадоха своята подкрепа.

Единствено партия "Воля" гласува против закупуването на патрулните кораби. Според депутатите на Марешки за пореден път при гласуване за разпределяне на големи държавни средства се сформира коалицията управляващи - ДПС - БСП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във