Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът гласува още 100 млн. лв. за Здравната каса

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК със 100 млн.лв. Законопроектът беше гласуван от 205 народни представители. „За” гласуваха 169 депутати, „Против” се обявиха 9 от "Атака" , а 27 от БСП се въздържаха.

Преди това министърът на здравеопазването Петър Москов подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК по време на дебатите в пленарната зала. Според него, „всичко що се отнася до сектора на здравеопазването и предложената актуализация е разумно, смислено и трябва да се случи, защото другото означава неизпълнение на основни функции – на НЗОК или здравното министерство, които са одобрени от всички депутати.

„Смисълът на пакета от нормативни мерки, които министърът на здравеопазването и кабинетът ще внесат заедно с бюджета за 2015 година, не е да търсим нормативна база за увеличаване на разходите, а да намерим ясната нормативна база, по която започваме пътя, по който системата на здравеопазването преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат”, каза още Москов. Според министъра това не е път, който може да бъде извървян за една година или за шест месеца, но желанието на мнозинството е той да бъде започнат.

"В края на ноември, когато започнат процедурите по гледане на бюджета, министърът и кабинетът ще представят Доклад за здравето на нацията, като от констатациите в него ще се изготви концепцията за реформи в цялата здравна система, а целта ще бъде да се подобрят недобрите данни в доклада", обясни Москов.

Здравният министър каза, че ще търси подкрепа на всички партии за здравната реформа, а целта на предвижданите мерки е ясна финансова прогнозируемост на сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във