Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът гласува единствената кандидатура за управител на БНБ

Любомир Каримански, ИТН

Изборът на управител на БНБ е първа точка в дневния ред на парламента за днес (15 април). Единствената кандидатура е на председателя на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански, след като другият претендент - председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, се оттегли от надпреварата.

Изборът на шеф на централната банка стана причина за сериозно напрежение в управляващата коалиция. Премиерът и лидер на ПП Кирил Петков заяви, че очаква Каримански също да оттегли кандидатурата си и да започне нова процедура, но партията на Слави Трифонов обяви, че той няма да се откаже от направената номинация.

Две от останалите формации в кабинета (ДБ и БСП) вече обявиха, че няма да подкрепят Каримански, за да не създават допълнително сътресения в коалицията и също изразиха мнение, че мнозинството трябва да излезе с обща кандидатура. Не е ясно как ще гласуват партиите от опозицията. 

Ако не бъде избран управител, може да се обяви нов конкурс. До избирането на гуверньор, длъжността ще изпълнява досегашния управител Димитър Радев, чийто шестгодишен мандат изтече миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във