Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАРЛАМЕНТЪТ ЕДИНЕН ЗА ВЪНШНАТА НИ ПОЛИТИКА

Парламентът взе решение, с което застана зад позицията на правителството по главата от преговорите ни с Европейския съюз Обща външна политика и политика за сигурност. Според вносителите гласуваната декларация е политически документ, който трябва да демонстрира, че външната политика на страната ни вече се основава на общоевропейските принципи и окончателно е скъсала с предишната си геополитическа насоченост. Важният сигнал към европейските партньори, който парламентът изпрати, е фактът, че основните параметри и механизми във външната и регионалната политика се подкрепят от всички парламентарни сили и че преориентацията на България към европейските и северноатлантическите институции е необратима.


На практика това е първото решение на Народното събрание, с което политическата класа категорично застава зад стремежа към членство в НАТО, без този стремеж да е поставян в зависимост от провеждането на референдум или предварителен обществен дебат.


Два деликатни момента се очертаха при обсъждането на декларацията. Първият възникна при оценката на позицията на страната ни по време на кризата в Косово. Според Димитър Абаджиев от СДС именно поведението на България по време на конфликта е най-яркото доказателство, че тя окончателно е скъсала с предишните си геополитически ориентации. Но Демократичната левица отказа да коментира тази тема.


Другият момент вещае трудности предимно за ръководството на Социалистическата партия. Казано без заобикалки, депутатите на БСП нямат мандат да подкрепят приобщаването към структурите на Северноатлантическия пакт. Преди месец социалистическият конгрес прие декларация, в която става въпрос за евентуалното интегриране на държавата към северноатлантическите структури, но само след референдум по въпроса. С гласуването на парламентарното решение в петък соцдепутатите на практика пренебрегват решенията на висшия си форум и многократно надскачат получения от делегатите му мандат.


Въпреки официалната позиция на парламентарната група на Демократичната левица срещу членството на България в НАТО се обяви председателят на Политически клуб Екогласност Стефан Гайтанджиев. По неговите думи българският народ е разделен и в мнозинството си е против това членство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във