Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът да въведе гласуване по пощата, препоръча изборен експерт

Бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов препоръча парламентът да промени Изборния кодекс и да допусне възможност за гласуване по пощата на предстоящите парламентарни избори. 

"Въпросът е кой да гарантира правото на карантинираните да гласуват.  Най-добре е това да направи парламента. Практиката на други страни показва, че е разумно да се допусне дистанционно гласуване. За електронно не може да става дума, а гласуване по пощата, за което има добри практики в света. Но това изисква промени в изборния кодекс. Ако НС не направи нищо, ЦИК ще се озове в много тежка ситуация. Тя трябва да раздери потоците, така, че хората да не се разболяват", обясни експертът пред bTV.

По повод анонса на президента, че изборите може да се проведат на най-ранната възможна дата - 28 март, Томов коментира, че държавният глава не е казал датата за изборите напук на управляващите, а казаното е свързано с доста дълго продължилите протести и искането на хората час по-скоро да има избори.

Изборите по конституция могат да се проведат от 28 март до 26 май, като решението е в ръцете на президента Румен Радев.

В телевизионен диспут относно предстоящите избори влязоха и депутати от ГЕРБ и БСП.

"Избори могат да бъдат проведени, със сигурност трудностите ще бъдат сериозни, тъй като има струпване на хора, но към момента едва ли има човек, който да каже какво ще се случи в края на март или в края на април", обясни пред БНТ депутатът от управляващата партия Тома Биков. 

Опонира му социалистът Явор Божанков, който напомни, че още при избухването на протестите  БСП са поискали оставка на правителството. "Ако ни бяха чули, сега нямаше да имаме заедно с пандемията на дневен ред в тази трудна ситуация и избори", подчерта той. 

Биков контрира, че при оставка, сега биха се водили преговори за съставяне на правителство и тепърва да се приема бюджет за 2021 г. и нямаше да се говори нито за здравни мерки, нито за икономически.

По думите на депутата от БСП, сега бихме имали формирано правителство и легитимен парламент, който да направи легитимни промени в Изборния кодекс.

Важно уточнение е, че при предишните поправки беше смесен машинен и хартиен вот и това е причината председателят на ЦИК да подаде оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във