Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът частично обнови състава на КЕВР

Парламентът избра трима нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране – Владко Владимиров, издигнат от депутата и председател на НФСБ Валери Симеонов, Димитър Кочков (БСП) и Георги Добрев (ГЕРБ).

Владко Владимиров е преизбран за член на енергийния регулатор за следващ мандат. В сектор "Енергетика" обаче трябваше да се изберат двама нови членове на регулатора. Затова се наложи и повторно гласуване между кандидатите, събрали най-много, но не и достатъчно гласове "за", за да бъдат избрани. Това бяха Кремен Георгиев и Георги Добрев. И вторият път обаче те не събраха нужната подкрепа. Така сектор "Енергетика" се оказа без втори избран член за КЕВР.

Единственият кандидат за сектор ВиК Димитър Кочков също е досегашен член на КЕВР. Той получи подкрепата на 99 от депутатите в залата, нито един не беше против, а един се въздържа.

Георги Добрев бе избран за комисар в областта на икономиката. Той беше кандидат и за сектор "Енергетика". Добрев е юрист, бил е в борда на директорите на "АЕЦ Козлодуй нови мощности", а досега беше в БЕХ.

Тримата положиха клетви, а процедурата за избор на четвърти член на регулатора ще продължи през септември, заедно с избора на нов председател.

В процедурата за избор за нов състав на КЕВР от парламентарната група на ГЕРБ не гласуваха „за“ собственото си предложение за ресор „Енергетика“ - Валентин Терзийски. Той не получи подкрепата на депутатите, като само 3-ма гласуваха „за“, а 113 бяха въздържали се. А кандидатурата на управляващата партия за сектор "Енергетика" на Евгения Харитонова бе оттеглена.

Парламентът отхвърли кандидатурата на Кремен Георгиев, издигнат  от парламентарната група на „Воля“. Отхвърлен бе и Любомир Денчев, предложен от БСП.

Новите членове на КЕВР обещаха да търсят баланс между интересите на енергийните дружества и клиентите, да стимулират развитието на електроенергийния пазар. Сред приоритетите ще са и защита на уязвимите потребители, обединяване на пазарите на електроенергия, развитие на конкурентен гъвкав и устойчив вътрешен пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във