Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентарно танго - гафове, обвинения, обещания...

Хората на Веселин Марешки се активизираха през изминалата седмица и дори предупредиха с писмо до медиите, че " министър Каракачанов явно не проумява начело на какъв важен сектор е поставен".
S 250 db161c21 dae8 4892 bf96 e24efbf0fae4

Работата на парламента и тази седмица - по традиция, премина в ритъма "една стъпка напред, две назад". Депутатите започнаха със заявки за смели реформи във висшето образование, а ректорите в един глас засипаха управляващите с похвали, предвкусвайки как предложенията им се обличат в законова одежда.

"Едва ли е имало по-благоприятна среда да си оправиме къщичката от тази, в която се намираме сега. Имаме правителство, чийто приоритет е образованието. Имаме правителство, което в предишния мандат прие единодушно в Гранитна зала стратегия за развитие на висшето образование. Имаме министър, който седи до мене, и е в час, ама много в час какво се случва, и всички ние знаеме това, да не говоря за непрекъснатия ни диалог“, заяви ректорът на УНСС проф. д. ик.н. Стати Статев на дискусия на тема "Висшето образование - проблеми и перспективи", организирана от в."Труд" под патронажа на председателя на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова.

Властта бе солидно представена - двама министри - на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, ректори, представители на работодателски организации и синдикатите, парламентаристи. Едните дадоха идеи, управляващите - обещания за промени в закона, че и цял нов закон.

Най-радикални предложения направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, като се обяви за намаляване на бройките за студенти. Според него те трябва да са поне наполовина на завършващите абитуриенти. Намаляването щяло да бъде за сметка на по-високото качество. Но срещу обучение за сметка на данъкоплатеца бъдещите висшисти трябвало да бъдат задължени да работят определено време в родината си. Изненадващо, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов прие с въодушевление идеите на работодателите. Ректорите поискаха по-практични неща - да могат да се кооперират помежду си и да се промени системата на акредитация, така че всеки преподавател "да се води само в един университет, както е нормално", обясни ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

Но насред форума (и комплиментите) на просветния министър Вълчев му се наложи да дава обяснения за поредния гаф на ведомството си - малко след като бе обявено първото класиране за прием в седми клас, то бе свалено заради грешно сметнати балове. Вълчев обеща проверка и наказания за виновните. Още на следващия ден хаосът продължи с простосърдечния и нелеп коментар на експерта по национално външно оценяване Камен Радев. "Нямам обяснение за случилото се", "обясни" той пред "Нова телевизия".

Пак в добре познатия ритъм бе приет (засега на първо четене) и спорният медиен закон. Интересът към него бе голям, а магнитът, привлякъл вниманието, е името на един от вносителите му - Делян Пеевски. Депутатът издател не бе в зала, за да защитава предложенията си, но то не се и налагаше. От ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха законопроекта, повтаряйки мотивите - с промените се осигурява максимална прозрачност на медийния пазар в страната и евентуални зависимости от корпоративни и чуждестранни източници. Единствените, които се противопоставиха при гласуването, бяха депутатите от БСП, и то неособено ентусиазирано. От трибуната аргументи срещу законопроекта представи единствено Антон Кутев. Той се усъмни в чистотата на намеренията на авторите му. "Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса, често пъти в недопустими размери", каза Кутев, според когото пример за това е самият вносител. "С неговия подпис той (законопроектът - б.ред.) става изнасилване на общественото мнение, става желание или опит да се покаже на цяла България, че никой нищо не може да му направи. Няма да го подкрепя не заради съдържанието на текстовете, а заради това, че самото присъствие на Делян Пеевски е предизвикателство към обществото“, продължи народният представител.

Одобреният проектозакон предвижда промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. С тях се задължават доставчиците на медийни услуги, в това число печатни, електронни и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили. Според други текстове е необходимо разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обектите за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

Окончателното приемане на норматива бе отложено за наесен, след лятната ваканция на депутатите. По думите на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов - за да се даде възможност за широки обществени дискусии.

А междувременно "Воля" се зае да бележи точки по активност. В началото на седмицата спечелиха състезанието кой пръв ще откликне на призива на омбудсмана Мая Манолова да внесат закона й за личната помощ, зад когото застанаха майки на деца с увреждания. Хората на Веселин Марешки изпревариха останалите и на 3 юли внесоха текстовете в деловодството на Народното събрание. Няколко часа по-късно бизнесменът продължи битката на друг фронт, който сам си отвори - с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Този път повод стана идеята да се олекотят психотестовете за влизане в армията. "Министър Каракачанов явно не проумява начело на какъв важен сектор е поставен. Не можеш да напълниш българската армия с психически неустойчиви хора  само и само да отчетеш някаква дейност", написаха в писмо до медиите от партията. В сряда пък (4 юли) в кулоарите обявиха, че се заемат с промяна в Закона за референдумите. Поправката е, че народът трябва да може да се произнася и по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, които вече са ратифицирани. Досега това не бе позволено. "Суверенът не може да се ограничава", мотивира се депутатът от "Воля" Андон Дончев. Ако поправката бъде приета, от партията могат да започнат събиране на подписи за екзотичната си идея за излизане от НАТО.

За себе си напомни и председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. В декларация от парламентарната трибуна той обясни, че се е почувствал задължен да защити правителството от критиките на президента Румен Радев. Само ден преди това държавният глава призова "да се абстрахираме от фанфарите" и се взря в слабостите, допуснати по времето на българското европредседателство. "То бе употребено за вътрешнополитически пиар, проблемите на Балканите остават нерешени, а актуалният въпрос за бъдещето на ЕС и неговото единство остана встрани от вниманието", заяви Радев. В парламента обаче бе посъветван от Сидеров да се замисли дали не прави "тенденциозни нападки и дали не влиза в партийна линия, която не е допустима за един държавен глава". "Един президент може да бъде критичен, когато има основание, в случая няма такова", отсече атакистът. И допълни: "Вместо премиерът Бойко Борисов да получи похвала от държавния глава, че тези въпроси са поставени, президентът търси под вола теле."

Докато бранеше големия коалиционен партньор ГЕРБ, в собствената му формация отново взе да ври и кипи. Един срещу друг се изправиха депутатите от НФСБ и ВМРО, подкрепени от "Атака". Повод за напрежението стана подкрепата, която депутатите на Валери Симеонов дадоха за предложението на ГЕРБ да бъде увеличен акцизът на бездимните цигари. Чуха се обвинение в лобизъм. От НФСБ отвърнаха на удара - вицепремиерът Симеонов на свой ред обвини депутата Емил Димитров-Ревизоро, че е прокарал "отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във