Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентарните партии приемат 4 април като дата за изборите

БСП е готова за избори по всяко време и приема датата за тяхното провеждане да бъде 4 април, коментира Атанас Зафиров - член на Националния съвет на социалистите. По думите му социалистическата партия ще работи активно при промените в изборното законодателство, но идеята на държавния глава за гласуване по пощата е трудно осъществима.

„Ние приемаме всяка законосъобразна дата, посочена от президента на Републиката. Възнамеряваме да защитаваме и в дебатите в Народното събрание по отношение промените в Избирателния кодекс. Едни такива промени, които се правят в последния момент, винаги крият своите рискове. Ние сме били принципни противници на такива, но явно в създадената ситуация ще се наложат такива промени с цел гарантиране здравето на българските граждани. Гласуване по пощата е една добра, разумна мярка, която за съжаление няма как да бъде приложена в тези избори, защото времето за активна регистрация вече е безвъзвратно изтървано“, коментира Зафиров.

От парламентарната група на ДПС се въздържаха от коментар за президентското изявление и избраната дата пред медиите. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа на Фейсбук страницата си, че "най-голямото предизвикателство е да се проведат избори в условия на Covid кризата". Той заявява още, че в близките седмици политиците трябва да свършат много работа.

Карадайъ не коментира дали датата 4 април за провеждане на вота удовлетворява Движението за права и свободи.

От ВМРО заявиха, че датата на изборите не е от особено значение. Заместник-председателят на партията Искрен Веселинов посочи, че призивът на държавния глава за промяна на изборното законодателство са неприемливи и че "Обединените патриоти" също няма да го допуснат.

"Като всяка една друга дата. Изцяло в правомощията и изцяло отговорност на президента е да определи датата. По-скоро смущаваща е останалата част от неговите послания към обществото и опитите да се променят изборни правила в последната минута с очевидното желание да бъде облагодетелствано Движенето за права и свободи. Надяваме се това да е само позив на популизъм от президента и някакъв опит на сформиране на мнозинство на партниращите си добре в настоящия момент БСП и ДПС в следващия парламент. Как си представяте да се даде възможност на Ердоган да пусне няколкостотин хиляди бюлетини в полза на една етническа партия на български избори. Ние трябва да сме се отказали от името патриоти, за да го допуснем", коментира Веселинов.

По-рано през деня и от ГЕРБ обявиха, че датата 4 април за провеждане на парламентарните избори е приемлива за тях. Депутатът Тома Биков обаче заяви, че управляващите няма да внесат в парламента нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът Радев предлага.

„Днес господин президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочва изборите за 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с някой притеснения. Ние няма да внесем нито една от промените, които господин Радев предложи, няма и да ги подкрепим", каза Биков.

"Президентът да прекрати линията си за саботиране на изборния процес с внушаване на недоверие в него. Ще му кажа, ако не го е разбрал, че не машините и не пликовете гласуват. Гласуват хората и ние трябва да се борим за доверието на хората. Който не го е разбрал, ще загуби и тези избори“, подчерта още Тома Биков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във