Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Парламентарните избори трябва да са на балотажа на президентските

Вчера председателят на парламента твърдеше, че трябват 121 души, за да продължи работа НС. След една сгълчавка от Тошко Йорданов тя си промени мнението и напусна пленарна зала. Беше ясно, че БСП имат Национален съвет и ще отсъстват. Също беше ясно, че ГЕРБ няма да влизат в зала и няма да подкрепят тези законопроекти. Те влизаха само за регистрация и после излизаха, но това си е тяхна работа. 

Това заяви пред БТВ депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и зам.-председател на парламента Татяна Дончева, която се опита да обясни вчерашните скандали в парламента около проемните в Закона за НСО и премахването на охраната на главния прокурор.  

"Смятам, че хората, които са били в парламента преди нас, са ни дали един пример - трябва да има абсолютна консолидация в парламентарното ръководство, като не става въпрос за нашия или вашия законопроект. Няма как Тошко Йорданов да държи такъв тон на Ива Митева и тя да се изсулва от пленарна зала. ИТН върнаха парламента във времената на Цачева и Караянчева. Не съм се извинила за болонката. Председателят на парламента е пръв в държавата и трябва да е железен. Болонка не е обида щом вчера Тошко Йорданов я свали от председателската банка и я накара да си промени решението. Аз такова унижение за председател на НС не съм виждала", категорична бе тя. 

"Местата, които заемаме, предполагат по-голяма хладнокръвност. Да сте ме чули да се оплаквам? Хората се делят на високи дървета, които отстояват на вятъра, и на храсти, които се препикават от зайците. По високите етажи на властта трябва да можеш да се държиш мъжки и да не хленчиш", коментира Дончева днешната новина, че Ива Митева е получила заплаха за живота си.  

"Смятам, че е разумно парламентът да работи още две седмици и да добутаме съдебната реформа. Трябва много да внимаваме какво говори и Корнелия Нинова. Днес БСП провалиха заседанието на правна комсия Знаковите депутати от БСП Крум Зарков и Явор Божанков не се появиха. За ГЕРБ и ДПС е ясно, че няма да подкрепят закона за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Същото е и за бюрото на Гешев. Могат и още няколко дребни неща да бъдат приети, както и закона за бюджета. Тези две седмици работа на НС ще позволят изборите да са 2 в 1 и така да се спестят средства. За мен парламентарните избори трябва да са на балотажа на президентските избори, защото на първата дата 14 ноември ще има много кандидат-президентски двойки", завърши Дончева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във