Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентарните групи се събират, за да обсъдят първите си задачи

В "Държавен вестник" е публикуван указът на президента Румен Радев за свикване на новия парламент. Първото заседание на 46-ото Народно събрание е в сряда, 21 юли, от 9 часа. То бъде открито от най-възрастния народен представител, който отново ще бъде Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"Аз пак съм най-старото нещо и ще трябва да откривам. Нямам още подготвена реч", каза Зайкова пред БНР. "Много искам да има правителство, защото народът вече няма да чака, а работа ни чака много. Да, изборите са демократична процедура, ама на народа май му омръзна вече да ходи на избори. Да се надяваме на здравия разум", добави тя.

Ден преди началото на работата на 46-ото Народно събрание парламентарните групи провеждат заседания в партийните си централи. Ръководствата им се срещнаха в понеделник, за да обсъдят технически въпроси около дневния ред и разпределението на местата в пленарната зала. А във вторник парламентарните групи се събират, за да вземат своите решения. 

Най-важният въпрос е дали "Има такъв народ" ще проведе разговори за бъдещо управление. В петък от партията на Слави Трифонов заявиха, че без предварителни обсъждания ще предложат нов състав на правителство, но са склонни да обсъждат политики. От това ще зависи и графикът за провеждане на консултациите при президента, както и това кога ще започне процедурата за съставяне на правителство.

Очаква се за председател на Народното събрание отново да бъде издигната Ива Митева от "Има такъв народ". Тя оглавяваше и 45-ото Народно събрание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във