Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентарният шеф свика заседанието за кабинета на Кирил Петков

Председателят на парламента Никола Минчев и кандидат-премиерът Кирил Петков

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 13 декември 2021 г. от 13.00 часа. 

"Разпореждането на председателя на парламента е на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 40, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание", съобщиха в неделя (12 декември) от пресцентъра на законодателния орган.

В съобщението се уточнява, че по-рано в деловодството на парламента беше внесено искане от народни представители за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 13 декември. В предложения и утвърден с разпореждането на председателя на Народното събрание дневен ред са включени три точки – избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

Според изпълнения мандат за съставяне на правителство, който в събота бе върнат на президента Румен Радев, кандидат-премиер е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Петима ще са вицепремиерите, двама от ПП - Асен Василев и Калина Константинова, и по един от коалиционните им партньори - Корнелия Нинова (БСП), Гроздан Караджов ("Има такъв народ") и Борислав Сандов ("Демократична България"). Двадесет и един ще са представителите на изпълнителната власт, най-много кресла получава партията-мандатоносител - "Продължаваме промяната" - 10, БСП и ИТН са с по четири, а ДБ с три.

Засега няма никакви индикации, че предложеният състав на Министерския съвет ще бъде отхвърлен от парламента. За да бъде одобрен бъдещия кабинет, за него ще трябва да са гласували 50% + 1 от присъстващите в залата народни представители, а  четирите формации, подписали коалиционното споразумение за управлението на страната, разполагат със стабилно мнозинство от 134 депутати

Според кандидатът за премиер Кирил Петков най-непосредствените задачи пред новата власт са овладяването на пандемията и мерки срещу високите цени на електроенергията. Както и преструктуриране на КПКОНПИ, което вероятно ще доведе и до отстраняването на сегашния й ръководител - Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във