Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентарни свади и в Деня на будителите

Павел Шопов

Дали е скучен делник, или светъл празник, за депутатите няма значение. Съберат ли се в Сградата на Съединението - махленското шоу и караниците са гарантирани. Обидните епитети вече са неразделна част от парламентарното всекидневие. Езикът на омразата се лее от трибуната, дори от тези, които се самообявиха за борци срещу него. В продължение на месеци Народното събрание създава повече скандали, отколкото качествени закони. "Законотворците" съвсем забравиха, че са публични личности, и на данданията съвсем не и се вижда края, тъй като предстоят дебатите и за бюджета.

Дори на Деня на будителите - 1 ноември, някои парламентаристи не се съобразиха с един от светлите български празници. Караницата отново бе съпътствана от лични нападки и обиди, като единственото странно може би бе, че по изключение не бяха замесени ГЕРБ и БСП, а техните основни партньори в управлението и опозицията.

По всичко изглежда, че напрежението между ДПС и "Обединени патриоти" е в своята критична точка. Двете формации са готови навсякъде и по всяко време да се захапят. "Ябълката на раздора" е широко раздуханата кампания на Догановата партия срещу участието на националистите във властта и в частност срещу вицепремиера Валери Симеонов, с когото движението има търкания още от предишния парламент. Така на пръв поглед безобидната тема за гражданската регистрация и съответните законови поправки се превърна в бойно поле, на което се отприщиха негативните коментари и от едната, и от другата страна. Безумната разправия започна с изказване на атакиста Павел Шопов, който призова своите колеги да не подкрепят исканите от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация. Впрочем от движението настояваха служебно да се заличат от регистрите българските имена на гражданите от турски произход, които са си възстановили имената, предхождащи Възродителния процес. В допълнение Мустафа Карадайъ и компания предлагаха тези имена да не се изискват при издаването на свидетелство за съдимост и други документи.

Неговият призив отприщи гнева на депутатката Велислава Кръстева, по-известна като пиарката на Ахмед Доган. Тя нападна националиста, като изтъкна, че едва ли не той е "фурнаджийска лопата", тъй като преди години кандидатствал за членство в ДПС. Кръстева допълнително "наля масло в огъня", уточнявайки, че и колегите му от "Атака" също "направили много завои", явно визирайки подкрепата им към кабинета "Орешарски". В края на своето изказване народната представителка отбеляза, че националистите са "срам за патриотизма и позор за парламентаризма в България", но чашата преля, след като ги нарече идиоти, "обличайки" епитета като цитат от Христо Ботев. За капак Велислава Кръстева допълни, че "Обединени патриоти" са "камък на шията на ГЕРБ, който ще ги потопи".

Реакцията не закъсня. Пръв се изказа Станислав Станилов, отбелязвайки, че ДПС са започнали с обидите и че не мрази турците в България, а "фигури като вас", явно визирайки Кръстева. Той допълни, че Догановата партия се е проявила като "подивяла от омраза опозиция".

Щеше да е добре, ако безплодният скандал бе спрял някъде на тази "кота", но не се получи. Шопов реши сам да се защити и го направи по-доста неподходящ начин. Явно гневен от изказването на Велислава Кръстева, той на няколко пъти я нарече "еничарка". Все пак основната му теза беше, че задачата на "Обединени патриоти" е да се борят срещу чуждия турски национализъм в у нас. "Ние се справяме и еничарката явно се ядоса", изтъкна Шопов, с което съвсем изпразни дебата от съдържание.

През цялото това време ГЕРБ и БСП гледаха отстрани. Няма никакво съмнение обаче, че скоро те отново ще си говорят кой е "ахмак", кой е "българоубиец", кой е взривявал църкви и кой е загробил България.  

В крайна сметка законопроектът на ДПС беше отхвърлен с 23 гласа "за", 61 "против" и 66 "въздържал се".

Facebook logo
Бъдете с нас и във