Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентарната група на ББЦ няма да се разпадне, надява се Бареков

Лидерът на ББЦ Николай Бареков, заяви, че не очаква групата на партията в Народното събрание да се разпадне след обявените намерения на избраната с партийната листа за народен представител Ана Баракова да се оттегли и да стане независим депутат.

"Очаквам, че всичко това е буря в чаша вода и г-ца Баракова ще се завърне в парламентарната група, тя дори не я е напускала", коментира той пред български журналисти в Брюксел. Попитан дали са верни твърденията, че Баракова е била заплашвана, Бареков обясни, че бил от 10 дни в чужбина. По никакъв начин на тази госпожа не е оказван натиск, тя не е комуникирала с никого в партията, заяви той.

Всичко друго са излишни приказки и шумотевици, коментира евродепутатът. Бареков определи Баракова като "случайно попаднал" в парламентарната група човек. Всички останали (депутати) са проверени, сигурни, ситуацията е абсурдна, а групата е стабилна, добави той.

Отношения Бареков-Борисов няма, не съществуват, заяви евродепутатът по повод предстоящите преговори с ГЕРБ за съставянето на правителство. Бареков има властта да бъде евродепутат, а г-н Борисов е национален политик в България, заяви членът на ЕП. Той добави, че в петък преговорната делегация на ББЦ ще се срещне с ГЕРБ, но без "смехотворни условия" като поставените досега от други партии.
Ако има допирни точки между ББЦ и ГЕРБ, разговорите ще продължат, поясни Бареков. По неговите думи "нещата се припокриват 99 процента" между програмите на неговата партия и ГЕРБ.

В отговор на въпрос как би било най-добре да завършат преговорите между двете партии Бареков отбеляза, че според него е най-добре да бъде съставено коалиционно правителство с мандата на ГЕРБ, с партньори от център-дясното политическо пространство. По неговите думи правителството може да се състои от 3-4 политически сили, без "крайни елементи", сред които посочи "Атака" и АБВ. Без ББЦ няма да има стабилност, но дали партията ще участва в правителството, няма драма, заяви той. Ние сме единствената партия, която нито се е забързала да участва в правителството, нито пазари министерски постове, нито поставя условия, каза Бареков. Той допълни, че няма ангажименти към преговорите с ГЕРБ, както и че ББЦ не е еднолична партия, затова преговарящите могат да вземат несъгласувано с него решение за участие в следващото правителство. Попитан дали ББЦ ще подкрепя правителството в Народното събрание, ако не участва във властта, Бареков отговори, че не знае и че това зависи какви хора ще бъдат определи за министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във