Банкеръ Daily

Йордан Цонев:

Парламентарната демокрация буксува, защото няма диалог

Нали вече сте убедени защо парламентарната демокрация буксува - защото от много години няма диалог. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в декларация на парламентарната група за края на 45-ото Народно събрание.

"Предстои ни едно гласуване. Очевидно и още една точка, която представлява едно решени, подобно на ратификация, което очевидно ще мине бързо и с това приключва работата на 45-ия парламент по всяка вероятност. В тази връзка бих искал да направя декларация от името на ПГ на ДПС и поводът е именно приключване на работата на този 45-ти парламент", каза той.

"45-ото Народно събрание ще остане не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм", допълни Йордан Цонев.
Според него този популизъм е причина за големия брой законопроекти и предложения.

"Ние от ДПС отново ще подходим разумно и принципно. Ние няма, не сме внесли, не внесохме законопроекти и защитаваме тезата, че парламент, който не излъчва мнозинство и правителство, не може да носи отговорност за съществени промени в законодателството, особено касаещи бюджетни ангажименти към българските граждани. Продължаваме да твърдим, че пред Народното събрание и всички политици стоят много по-важни въпроси", каза още Йордан Цонев.

По думите му трябва да се трасира пътя за решаване на основните кризи, свързани с пандемията, забуксувалата икономика, копрометирания държавен бюджет и т.н.

"Прочетох ви първата част от декларацията, която г-н Карадайъ направи в сряда тук от тази трибуна. Ние смятахме, че това Народно събрание всъщност е изчерпало своя лимит на отговорност и не бива да продължава с отговорните законопроекти. За наше съжаление след тази сряда се случиха доста неща и в самия ден и днес, които показаха правотата на тази наша оценка", заяви още Цонев.

По думите му ДПС е партия от началото на прехода, а в генезиса си е от едни събития, които са трасирали пътя на демокрацията.

"През всичките години ние искахме в България да има мир, нормален политически процес. Искаме го и сега. Забележете, от 2017 г. призоваваме за това, което днес е дефицит - диалогът. Както каза председателят на ПГ и на партията г-н Карадайъ в същата тази декларация и констатацията, че там, където свършва диалогът, свършва и парламентарната демокрация. Нали вече сте убедени защо парламентарната демокрация буксува - защото от много години няма диалог", посочи Йордан Цонев.

Той подчерта, че ДПС е много толерантна партия, толкова толерантна колкото са нейните избиратели.

"Ние можем да търпим комунисти, деца и внуци на ЦК и на Политбюро да ни учат на антикомунизъм. Ние можем да търпим насилници над човешките права да ни учат на морал, да ни учат на мирен преход, на всякакви други морални стойности. Ние можем да търпим да ни наричат лицемери тези, заради които в България пенсионната система от 1990 г. насам е на дотации на българските граждани. В 1990 г. не заварихме нито един лев от пенсионните фондове, нито един!", заяви още Цонев.

И подчерта:  "ние може да търпим наследниците на тази партия да са поборници за българските пенсионери и същите хора да ги наричат лицемери и всичко това могат да го изтърпят само заради едно - в името на България!".

"В името на мира в България! В името на това, че ние сме призовани тук като избраници на хората да намерим пътя, по който тези, които са ни изпратили, да видят осъществени своите желания", завърши депутатът от ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във