Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентарна комисия прие предложението на БСП за създаване на Фонд "Северозапад"

S 250 7843b8f9 c8c4 45e0 aa14 65412a9c3d58
S 250 eec6448c d415 44b4 90d4 8894bada22a3

„Градовете от Северозападна България са с най-ниските доходи в страната, учениците от региона отново са с по-ниски оценки от държавни зрелостни изпити и в същото време Северозападът продължава да опустява, като само населението в Монтанска област е намаляло с 50 000 души през последните 20 години. Крайно време е това да се промени и затова от БСП предлагаме да се създаде Фонд "Северозапад" за преодоляване на изоставането на региона”. Това заяви председателят на БСП –Монтана  Камелия Трифонова в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в Народното събрание.

Тя обясни, че  най-важните цели на фонда са траен икономически растеж на региона, развитие на образованието и спиране на демографския срив. По първата цел Трифонова каза, че  е неотложно намирането на инвеститори в региона, като  държавата трябва да предложи стимули.

„Безвъзмездно предоставяне на земя, поемане за 1 година финансирането за всяко новооткрито работно място и безвъзмездна еднократна помощ за започване на бизнес на млади семейства до 35 годишна възраст - са част от нашите решения за справяне с икономическата обстановка в Северозапада”, посочи Трифонова.

За вторият приоритет – подобряване на образованието спрямо нуждите на държавата и бизнеса, БСП предлага откриване на филиал на ВУЗ, в който да се подготвят на регионално ниво специалисти с висше образование за нуждите на местната икономика. „Нужно е специалностите в професионалните гимназии да са съобразени с нуждите на региона. Предлагаме  заплащане на специализациите на медицинските кадри, които поемат ангажимент поне 10 години да живеят и работят в Северозападна България”, заяви Камелия Трифонова.

Третата цел на Фонд "Северозапад” е предоставяне на 10 минимални работни заплати за второ дете, както и на 20  минимални работни заплати  за трето дете на семейства на лица със средно или висше образование, както и  предоставяне до 50 хиляди лв. за закупуване на семейно жилище на семейства, които трайно се заселят и работят в региона.

„Настояваме държавата да инвестира средства за спасяването на Северозапада в посочените конкретни мерки, за да не се превърне в безлюдна пустош”, завърши Камелия Трифонова.

Проектът беше защитен и от левия депутат Атанас Костадинов. „През 2015 г.  е приета целенасочена инвестиционна програма за развитие на Северозапада и Странджа Сакар. В тази програма много детайлно са изписани мерките и целите, но тя не работи”, обяви народният представител от парламентарната група на "БСП за България". Той подчерта,  че близо 55% от територията на България се намира в изостанали райони.

„По оценка на Министерство на регионалното развитие и благоустройството почти всеки трети българин живее в изостанали региони. В Северозапада над 640 населени места са обявени за обезлюдяващи региони”, каза Костадинов. Депутатът коментира, че в програмата за развитие на Северозапада  са заложени 5 милиарда и  600 милиона  лв.

„Искаме отговор  какво е изпълнението на тази програма и  на инвестициите, какво е свършено и какво не. Гражданските инициативи поставят този въпрос и напрежението нараства”, завърши Костадинов.

 Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите с председател народният представител от БСП Георги Гьоков реши да препоръча на Министерския съвет, чрез министъра на финансите, да вземе предвид направените предложения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във