Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентарна комисия отхвърли ветото на президента

Парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност отхвърли ветото на президента Румен Радев, който не е съгласен военното разузнаване да се оглавява от цивилен.

Правният съветник на Румен Радев Емилия Друмева и секретарят по сигурността и отбраната Стефан Янев защитиха ветото. Има риск от политизиране на службата, тъй като начело може да е цивилен. А с възможността при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността като цивилен се създава прецедент, обясниха те.

ГЕРБ и ВМРО като вносители на промените успокоиха, че според редица закони дори на цивилни служители им е забранено да бъдат членове на политически партии, ако работят за съответните служби.

Предложението за цивилен ръководител улеснява избора, министърът на отбраната носи политическата отговорност и затова има право да предлага ръководител през Министерския съвет, но остава правомощието и на президента да издава указ, успокоиха вносителите.

Ветото на президента влиза утре в пленарната зала. От изказвания на депутати от различни партии в комисията стана ясно, че то ще бъде отхвърлено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във