Банкеръ Daily

"Алфа Рисърч":

Паритет между ГЕРБ и БСП, ДПС и "Демократична България" с близък резултат

Пет месеца преди най-късния момент за избори в страната - редовния вот през март, ГЕРБ и БСП са с практически изравнени шансове, а в бъдещ парламент биха влезли шест политически формации. Все още има сериозно ядро от твърдо решили да гласуват избиратели, които обаче още избират за кого и могат да променят резултатите.

Това сочат данните от най-новото национално-представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на "Дневник". То е проведено между 21 - 30 септември 2020 г. сред извадка от 1031 пълнолетни граждани и е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенцията.

Лек спад при Слави Трифонов

Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство, коментират социолозите.

Проучването на електоралните нагласи показва почти изравнен резултат на ГЕРБ и БСП - съответно 20.5% и 19.6%.

Трета политическа сила се нарежда "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 14.9%.

ДПС и "Демократична България" също имат близък резултат - съответно 9.9% за движението на Доган и 9.4% за ДБ.

Вероятност да влезе в парламента има и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова с 4.6%.

Близко до чертата е и евентуална коалиция между ВМРО и НФСБ, които бележат 3.8%.

В предишното проучване на "Алфа Рисърч" - от юли по поръчка на "Дневник", партията на премиера Бойко Борисов взимаше 26.7% срещу 19.2 за левицата.

Сега ГЕРБ продължава да има преднина от 0.9 на сто, а според социолозите парадоксалното на пръв поглед удържане на позицията на партията се дължи на два основни фактора: ре-мобилизацията на твърдото ядро и слабо преминаване на нейни избиратели към конкурентни партии вдясно.

На трета позиция остава "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При него има лек отлив на гласове - готови са да го подкрепят 14.9 % от гласуващите срещу 18.8 % през юли. Според социологическата агенция спадът се дължи на факта, че макар протестите да започнаха със "силна модернизационна заявка", в хода им най-силен тласък е получил протестният ляво-популистки вот, отливащ се към поредните "нови" проекти.

"Демократична България" запазва скока, ДПС расте

"Демократична България" запазва сериозния скок в подкрепата си от началото на протестите, но за момента без по-високо натрупване (9.4% от гласуващите при 12.3% през юли). Така тя дели четвърто/пето място с ДПС, което също бележи вътрешна мобилизация и достига 9.9% вот (повишение с 1.6% през юли).

Бонусът, който новите протестни проекти получиха от масовите демонстрации, личи и в ръста на "Изправи се.бг" на Мая Манолова (до 4.6% от гласуващите.) Като най-сериозни губещи се очертават коалиционните партньори в управлението "Обединени патриоти" (3.8%) и "Воля" на Веселин Марешки (0.3%), които засега остават под чертата.

Новоучредената партия на бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България", засега събира подкрепата на едва 0.2 на сто от решилите да гласуват.

Избирателите, които могат да разместят позициите

Трябва да се отбележи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот.

Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни - първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми.

Оставка или кабинет до края на мандата

Изходът от ситуацията на криза изглежда твърде неясен, показва проучването. При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори, а общо 56% са за редовни избори. Мненията по един от ключовите проблеми - каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление, са разнопосочни не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили, отчитат от "Алфа Рисърч".

17.6% припознават в президента Румен Радев политическият опонент на премиера Бойко Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект.

15% - основно привърженици на Слави Трифонов, залагат на формулата "всички срещу ГЕРБ".

9.4% са за "лява алтернатива", като симпатизантите на БСП и Мая Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев.

12.2% са за "дясна алтернатива". Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на "Демократична България", но и от около една пета от тези на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Общо 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии, са на мнение, че няма приемлива алтернатива.

Подкрепа за протестите

Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства, сочи проучването.

Социолозите обаче отчитат интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни - намалява категоричната подкрепа за протестите в София, а се увеличава тази в по-малките населени места. Изследването показва, че отделните социални групи проектират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него, се казва в анализа към изследването.

Ерозия на доверието към институциите

Задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, показва проучването на "Алфа Рисърч".

Доверието на българските граждани към премиера Бойко Борисов продължава да пада. Ако през юли 23.1% са вярвали на лидера на ГЕРБ, сега този процент е 20.3%. За сметка на това отрицателните оценка за Борисов нарастват до от 49.3% на 55.8%.

Въпреки че президентът Румен Радев запазва положителен баланс в доверието на българските граждани, той също бележи слаб спад в положителните оценки. През юли недоверието към държавния глава е било 22.9%, а през септември вече е 28.6%

Близък до рейтингът на премиера е този на лидера на БСП Корнелия Нинова, която отчита 19.8% доверие. Непосредствено след тях се нарежда лидерът на „Демократична България” Христо Иванов с 15.5%. 

От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Кр.Каракачанов с 12.1% положителни оценки, но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието, отчита "Алфа Рисърч".

За сметка на това лидерите на новопоявилите се политически формации - Слави Трифонов и Мая Манолова получават по-голямо доверие. За шоумена положителните нагласи са 36%, а за Мая Манолова - 32.9%. 

Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3% лично одобрение.

Подкрепата за антиправителствените протести остава висока - 36.1% от интервюираните отговарят, че подкрепят напълно протеста, а 30.1% по-скоро го подкрепят. Въобще не го подкрепят едва 14,3%, а 19,5% по-скоро не го подкрепят.

Одобрението към правителството се установява на критичните 12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие.

Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки. Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността й, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2%:27.7%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във