Банкеръ Daily

Общество и политика

Парите за образование да стигнат 5% от БВП, искат синдикати

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева поиска пет процента от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната да бъдат отделяни за образование. Към момента за просвета отиват едва 3.8 на сто от БВП. Искането бе поставено на конференцията "Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищна среда", като участие на дискусията взеха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и заместник-министъра Ваня Кастрева. 

Относно желанието на Такева, образователният министър сподели, че ще направи каквото зависи от него, но първо трябвало да види, каква ще бъде бюджетната рамка на страната за догодина.

Председателят на Синдиката на българските учители отправи няколко молби към проф. Танев, които бяха свързани с промяна в Закона за професионалното образование, от което зависи въвеждането на дуалната система за обучение.

"Много важно е да бъде приет и новият Закон за училищното образование, както и да има промяна в съдържанието на учебните планове и програми, за които настояваме от години", каза Такева.

Други реформи, които тя пожела в образователната сфера са да се промени философията на делегираните бюджети на училищата. Този тип финансиране бе въведено след учителската стачка през 2007 г. и доведе до това, че с повече пари разполагат онези учебни заведения, в които са записани повече деца. А тези с по-малко ученици съответно разполагат с по-малък бюджет за заплати, ремонти и разходи.

"Делегираният бюджет нека да остане като политика за финансиране, но към критерия за броя на учениците в дадено училище, трябва да има и други критерии", сподели Такева. И допълни, че условията за финансиране могат да бъдат обвързани с броя на паралелките и с населеното място, в което се намират училищата.

Председателят на Синдиката на българските учители съобщи, че през настоящата учебна година 2014/2015 г., броят на младите учители до 35-годишна възраст се е увеличил и те вече са 5800 души от всички над 91 хил. преподаватели в системата. Такева смята, че и сега тази бройка е малка, но е по-добре предвид, че преди време те били около 4 хил. души.

Други промени, за които настояха от Синдиката на българските учители са да бъде променено постановление 86 на Министерски съвет, свързано с приема на студенти в педагогическите специалности. "Трябва да се повиши изискването за бала на кандидат-студентите в тях, както и да се въведат и други критерии за кандидатстване", настояха от синдиката. Такева предложи да няма ограничаване за приемането във висшите училища с оценките от матури, но да има минимална оценка, каквато се изисква за учащите за лекари и икономисти.

Заместник-министърът Кастрева, сподели, че повишаването на критериите към кандидат-студентите по педагогика наистина е сериозен въпрос, който може да бъде решен заедно с ректорите на университетите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във