Банкеръ Daily

Лекарският съюз:

Парите на НЗОК да не се разпределят под натиск

Българският лекарски съюз не е запознат с разчетите и изчисленията, свързани с предложението на Националната здравна каса от миналата седмица, свързано с изплащането на 100% на месечните бюджети на лечебните заведения. Освен това разпространеното твърдение, че браншовата организация отказва да подпише анекса към Националния рамков договор, не е вярно. В гневна позиция от лекарския съюз съобщават, че такова твърдение е изказано пред директори на лечебни заведения.

Освен това до съсловната организация е изпратено писмо, в което в един ред е посочено, че всяка болница, в която 10% от леглата й, определени за ковид пациенти, са заети, ще получи пълните си бюджети за септември, октомври и ноември месец. Така съгласно това предложение: болница, с определени 10 легла за лечение на ковид пациенти, която е приела дори един пациент, ще получи пълния си бюджет, без да е необходимо да работи и да отчита дейност от този момент нататък, отбелязват от БЛС.

Оттам уточняват, че въпреки очевидната несправедливост и несъстоятелност, заложена в предложението на НЗОК, изхождайки от затрудненото положение на всички лечебни заведения в страната, включително на колегите им от първичната и специализираната извънболнична помощ, Български лекарски съюз би подкрепил очертаващата се към края на годината икономия от 110 млн. лв. в болнична помощ да бъде предварително разпределена по месечните бюджети и изплатена на 100% на лечебните заведения. От БЛС предлагат още същият подход да бъде приложен и спрямо изпълнителите от първичната и специализираната медицинска помощ, където очертаващите се икономии са: за ПИМП - 17 млн.лв., за СИМП - 27 млн. лв.

От съсловната организация настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината, които да бъдат обсъдени между надзорния съвет на НЗОК и управителния съвет на БЛС на публична, открита среща и излъчвана онлайн в реално време.

Парите на НЗОК не са собственост на надзорния съвет или на управителя на касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск. Български лекарски съюз изпълнява и ще продължава да изпълнява законовите си функции за законосъобразното разпределяне и разходване на тези средства, заявяват в позицията си лекарите.

Те са категорични в това, че няма да позволят да бъдат изнудвани с пиарски подходи и всяване на паника сред лечебните заведения от страната. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във