Банкеръ Daily

Общество и политика

Парите на държавата не се разходват ефикасно, смята експерт

"Основателна е критиката на бизнеса, че парите на държавата не се разходват ефикасно". Това заяви пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Повишаването на заплатите на всички служители в държавния сектор, отново сериозно повишаване на заплатите на учителите, вижда се много ясно, че този тип повишение на разходите за персонала в публичния сектор се прави по начин, който не приоритизира, не се прави оценка на въздействието на тази политика, при положение, че вече няколко поредни години се води тази политика", обясни той. Икономистът изрази скептичност относно този подход и коментира политиките в сектор "Образование".

"Всичко, което прави държавата, изисква пари, а парите се преразпределят през проектобюджета. Начинът на това разпределение на парите показва начина, по който държавата има намерение да прави политика през следващата година. И когато се вижда, че се прави политика без задълбочен анализ, хората логично очакват, че няма да видят качествена реформа, а само количествени подобрения", е мнението на Георги Вулджев. 

По думите му основният проблем в образованието е с кадрите, без да е дефинирано, че няма недостиг на учители, а ще има недостиг след 20-30 години, защото младите учители стават все по-малко.

"Бюджетът за 2020 година може да се определи като непроменен спрямо миналогодишния, отново разходите не мръдват много - водим се по инерция и правим същото, което направихме миналата година - вдигаме заплати в публичния сектор и то без да знаем защо", коментира още той.

Георги Вулджев цитира позиция на бизнеса, според която вдигането на заплати трябва да е свързано с продуктивността, а държавата не прави оценка на кадрите в публичния сектор и на това дали могат да се съкратят някои сектори, които функционират неефикасно, а отново се вдигат заплати. "Това се прави по чисто политически причини, за да се предотврати някакво социално напрежение в последната година, в която държавата сигурно ще може да си го позволи", анализира експертът. 

Вулджев предупреди, че догодина правителството няма да успее да изпълни приходната част от бюджета заради влошаването на икономиката. Според икономиста финансовата рамка за догодина е изчислена върху твърде оптимистични прогнози, а чрез разходната част не се стимулира растежът. 

"Догодина правителството възнамерява да изтегли нов дълг от повече от два милиарда лева, включително и на външните пазари, но тогава условията няма да са толкова добри, колкото сега", предупреди още Георги Вулджев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във