Банкеръ Daily

Общество и политика

Парите, които кабинетът ще отпусне за бизнеса, ще стигнат за 3 месеца, твърди Красен Станчев

"Загубите от затворените заведения и хотели е 50 млн. лв. на ден. Парите, които кабинетът предвижда да отпусне за бизнеса, ще стигнат за 3 месеца". Това заяви икономистът Красен Станчев пред БТВ. Според него трябва да има ясен критерий за това, кои работодатели и фирми имат нужда от помощ, защото има много от тях, които са закъсали още преди коронавируса с кредити и задължения.

По думите му не трябва да има съмнения в процедурите, а да се знае кой на опашката е "в нужда". „Банката за развитие ще има ролята на търговец на едро. Такава беше ситуацията през 2008 г. с "Насърчителна банка", допълни основателят на Института за пазарна икономика.

Красен Станчев обясни, че тогава бяха заделени половин милиард лева и бяха похарчени за един месец. „Аз не вярвам да се стигне до по-голямата рецесия от 2008 г., а още по-малко се надявам да не стигане до и се надявам да не се стигне до 1996-1997 г.”, подчерта той. Според икономиста единственият изход е да изтеглим заем, колкото на никого да не му се иска.

Той обясни, че заради кризата страната ни ще загуби около 5-6% от Брутния вътрешен продукт или към 6-7 млрд. лв.

"Основният проблем е, че работодателите остават без работа. Много е правилно да се дават пари на здравната система. Това трябваше да се случи дори преди 10 дена", коментира анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във