Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАРИЖКИЯТ КЛУБ НАПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Министърът на финансите Муравей Радев успя да склони държавите кредиторки, обединени в Парижки клуб, да допуснат възникването на прецедент в многогодишните им взаимоотношения със своите длъжници. Късно вечерта на 12 юли след продължителни преговори с българската делегация в Париж администрацията на клуба се е съгласила страната ни да се договаря с всеки от 14-те си официални кредитори за прилагане на схемата дълг срещу инвестиции.


Държавите, на които България дължи пари, са Япония, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Италия, Белгия, Великобритания, Канада, Швеция, Финландия, Холандия, Дания и Испания. С всяка една от тях нашето правителство може да се споразумее, че вместо да й плаща годишната вноска по дълга, ще инвестира съответната сума у нас.


Преговорите ще се водят поотделно с кредиторите, но още отсега финансовият министър Муравей Радев е наясно, че не всички ще приемат подобна схема на разплащане. Това е станало съвсем ясно по време на разговорите с администрацията на Парижкия клуб. А крайният им изход е бил непредвидим до последния момент, тъй като досега членките на клуба не са давали подобни аванси на държава, която редовно обслужва задълженията си. Някои от представителите на кредиторите са изказали опасения, че ако искането на България бъде удовлетворено, претенции за същите облекчения могат да предявят и други длъжници - например Бразилия. Австрийският представител в администрацията на Парижкия клуб дори се е консултирал по телефона с финансовия си министър Карл-Хайнц Гросер и едва след неговото разрешение е склонил да приеме предложенията на Муравей Радев.


В момента общият размер на българския дълг към държавите кредиторки надхвърля 703 млн. евро, които трябва да бъдат погасени до края на 2005 г., като най-големите плащания по главницата - 205.3 млн. евро, са през следващата година. Япония, Германия и Австрия са най-големите ни кредитори от Парижкия клуб.


Засега българското правителство има реални шансове за сключване на сделка по схемата дълг срещу инвестиции единствено с Германия. На 17 юли 2000 г. у нас пристига нейният федерален финансов министър Ханс Айхел, който ще разговаря с Муравей Радев по конкретните детайли за прилагането на тази схема. Ако тя бъде осъществена, страната ни ще спести плащания по външния дълг, чийто общ размер през следващите шест години е около 228 млн. евро. Тези пари хазната ще може да насочи към различни проекти в областта на инфраструктурата.

Разпределение на задълженията на България


към някои държави членки на Парижкия клуб


Япония - 35.2%


Германия - 29.1%


Австрия - 10.1%


Швейцария- 4.5%


Франция - 4.4%


Италия - 4.0%


Белгия - 3.1%


Други - 9.6%

Facebook logo
Бъдете с нас и във