Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАРИ ПО PHARE ПОМАГАТ НА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС

Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) се закичи с нов проект по програма Phare. Той е на стойност 2.8 млн. екю и ще се изпълнява за срок от две години. Основната му цел е да се облекчат малките и средните предприятия в България при контактите им с държавните ведомства. Предвижда се откриването на регионални представителства на АМСП, които ще осигуряват връзката между областните управи, общините, бизнесцентровете и агенциите за регионално икономическо развитие. Те ще отчитат състоянието на местната икономика, динамиката на пазара и заетостта в региона, като подпомагат предприемачите при формулирането и изпълнението на регионалните програми и проекти за насърчаване на местния бизнес.


В двугодишния план е включено откриването на информационни центрове тип обслужване на едно гише, където мениджърите могат да получат информация за формалностите по регистрацията и функционирането на своята фирма. Като начало в София ще отворят врати два подобни офиса. Още десет бизнесцентъра трябвало да се създадат в страната.


На допълнителна помощ, най-вероятно финансова, ще се зарадват и създадените вече агенции за регионално развитие и бизнес центрове. Целта била да се разшири техният капацитет да се подобри нивото на обслужване.


Консултант по проекта е консорциум, оглавяван от холандската фирма PNT ConsultTrainingса, а нейни партньори са British Council, Scottish Development Overseas и Aster. Експертите започват работа от 18 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във