Банкеръ Daily

Общество и политика

Паргов увери, че няма да има "червена метла" в столичната администрация

Няма да има "червена метла" за служителите в администрацията на Столичната община, нека спрат да ги плашат. Това заяви лидерът на "БСП - София" и водач на листата на социалистите за общински съветници Калоян Паргов. Според него парите от данъците и таксите трябва да бъдат връщани от общината под формата на грижа за хората. Той настоя за повече свобода на районните кметове в управлението на бюджетните средства, като отбеляза, че това е идея на БСП от над 20 години.

"Има два начина това да се случи. Първият е чисто законодателен. За това обаче липсва необходимото мнозинство в Народното събрание, което да гласува промени в серия от закони. Тоест няма политическа воля в парламента. Вторият е по-лесен. За него е необходима политическа воля в Столичния общински съвет", каза социалистът пред БНТ. Той попита защо между 20 и 40% от данъците и таксите, които влизат в централния бюджет от районите, да не бъдат връщани там под формата на инвестиции за ремонт на вътрешнокварталните улици, за облагородяване на междублоковите пространства или изграждане на детски площадки. Така част от данъците и таксите, които гражданите плащат, може да влизат в бюджета на района под формата на капиталови инвестиции. По този начин хората ще видят грижата на общината за тях.

Паргов отново увери, че БСП няма никакво намерение да вдига данъците и таксите в столицата. По думите му бюджетът последните години е напълно достатъчен, а проблемът е в начина на разходването му. Затова е необходима промяна в модела на управление и по-ефективно планиране на разходите с цел решаване на конкретните проблеми на хората.

През 2015 г. от левицата насочили вниманието към кварталите, а до ден днешен кандидатът на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова експлоатира тази тема. Това означава, че социалистите са открили проблем, за решаването на който трябва да работят всички. Ако всяка година Столичната община планира 50 млн. лева в бюджета за ремонт на кварталната инфраструктура, за предстоящия 4-годишен мандат на новия Столичен общински съвет ще бъдат оправени 400 км от уличната мрежа, смята кандидатът за общински съветник. "Защо да не планираме изграждането на 10 чисто нови детски градини през следващите 4 години? Цената за строителството на една е около 2,5 млн. лева. Така ще имаме малко над 1000 нови места за деца в градините и ще намалим недостига?" предложи той.

Широко разтвореното ветрило в подкрепа на гражданския кандидат Мая Манолова е доказателство за голямата нетърпимост на хората към досегашното управление, отчита Паргов. "Мая Манолова се заяви в последните години като гласа на народа. Като личността, която обръща внимание и на най-малките проблеми и търси начини да ги решава. Тя има огромния шанс след 3-ти ноември да продължи да го прави, но вече в ролята си на кмет на София", прогнозира той. И добави, че провалът в управлението на ГЕРБ в столицата през последните години се дължи на липсата на прозрачност, професионализъм и грижа за хората. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във