Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАПУА-НОВА ГВИНЕЯ СЕ ПРЕВЪРНА В РАЯ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ

Най-известната личност от Папуа-Нова Гвинея е Бил Скейт. Израснал в бедняшка колиба в покрайнините на столицата Порт Морсби, негови приятели от детинството са най-опасните биячи и мошеници от екзотичния тихоокеански остров, които и до днес продължават да тероризират населението, осъществявайки дръзките си нападения, грабежи и изнасилвания. На Скейт пък се носи славата на кръстник на мафиотските банди.


Всичко това, разбира се, звучи като част от досие на човек, чието място е зад решетките. В Папуа-Нова Гвинея обаче реалността е съвсем друга. Бил Скейт (44 г.) е новият министър-председател на държавата с население от 4.2 милиона души, говорещи на 700 различни езика. Иначе Папуа-Нова Гвинея е наистина райско кътче. Разположена върху територия, четири пъти и половина по-голяма от България, страната се нарежда на второ място по производство на злато в света. Износът на дървесина, петрол и минерали носи милиарди долари печалба. Но вместо рай на благоденствието, особено след избирането на Бил Скейт за премиер, Папуа-Нова Гвинея се е превърнала в рай за дебеловратите и мутрите. А нейната столица Порт Морсби - техен световен център, така както Ерусалим е символ на християнството или пък Мека - свещено място за мюсюлманите.


Откакто спечели изборите през юни миналата година и с крехко мнозинство в парламента успя да сформира кабинет, Бил Скейт се опитва да си изгради нов имидж. В рамките на срещата на високо равнище на страните от АСЕАН в края на 1997 г. той успя да се срещне и разговаря с Бил Клинтън и Цзян Цзъмин. Откакто обаче австралийският печат разкри самоличността му, всички покани за срещи на високо равнище получават хладен и учтив отказ.


Австралийската преса писа, че дори сформирането на правителството е станало незаконно, след като Скейт е подкупил част от депутатите, за да може кабинетът му да получи гласовете на мнозинството. Глупости - отговори на политическите опоненти Скейт в интервю, излъчено по германската телевизия АRD. Той се опита и да се пошегува, като заяви: Откакто станах премиер, подкупите са на път да се превърнат в изчезващ вид човешка слабост.


В интерес на истината Скейт постигна и някои впечатляващи успехи. Той сложи край на размириците на остров Бугейнвил, където от 1988 г. местните племена водеха война срещу всички и срещу всеки. Премиерът получи признанието на медиите и дипломатите, но новият му измамен образ трая съвсем кратко.


Австралийската телевизия излъчи видеокасета, предоставена й от бившия бодигард на Скейт, на която съвсем ясно се чува как в изблик на ярост той казва: ... ако заповядам на моите бандити да убиват, те ще убиват... Няма друг кръстник. Тук аз съм единственият кръстник...


Защита Джони Уокър


След като първоначално се опита да отрече всичко с твърденията, че касетата е фалшива, в крайна сметка Скейт си призна, но с уточнението: Те ме напиха и ме накараха да говоря глупости. Журналистите находчиво нарекоха оправданията му Защита Джони Уокър. В Папуа-Нова Гвинея обаче те имаха ефект - натискът върху премиера осезаемо намаля и опозицията даже забрави да настоява за оставката му.


Това е обяснимо, като се има предвид манталитетът на хората от островната държава. Те от опит знаят, че алкохолът действа пагубно върху човешкия организъм и употребата му се приема за напълно законно извинение при всякакви прегрешения. А и Скейт отново спечели уважението им, като заяви че след онази бутилка Джони Уокър се преродил в нов християнин.


За папуасите благотворителността се е превърнала в политически канон, който повелява правителството да преразпределя общите благини и да ги насочва към един клан, към приятели, роднини и дори... към самия високопоставен чиновник. Така корупцията в Папуа-Нова Гвинея се е превърнала в институционализиран израз на уважение.


По думите на западен дипломат, цитирани от японския вестник Асахи, тук всеки е така корумпиран и замесен в криминални престъпления, че май няма нито един човек, който да е с чисто досие.


Кой е виновен за всичко това? Папуасите имат готов отговор: за всичко са виновни... австралийците. След Втората световна война по препоръка на ООН те поемат опеката над Папуа-Нова Гвинея. От Сидни започват да пристигат помощи, мисионери, предприемачи. Но най-неуспешен се оказва опитът за внос на демокрация. Австралийците се стремят да кръстосат западните демократични ценности с манталитета на племена, които реално живеят в каменната ера. Резултатът от австралийския експеримент е един хибрид, наречен сполучливо от италианското списание Панорама пазарна демокрация, при която всичко се купува и продава.


Така например навсякъде в света опозицията играе ролята на коректив на политиката на управляващото мнозинство. Но когато в парламента на Папуа-Нова Гвинея бяха изнесени факти за криминалното минало на премиера Бил Скейт, опозицията мълчеше. Причината е, че преди това Скейт им бе заплатил добре, за да стоят безмълвни.


Предишните правителства постоянно бяха подлагани на вот на недоверие от малцинството. Скейт промени и това. Откакто той оглави кабинета, конституцията е променена и опозицията може да иска вот на недоверие не по-рано от 18 месеца след предишния.


Мирис на афери


Основното правило на избирателя папуас е цинично, но логично: ще гласувам за онзи, който обещае да направи нещо реално за моето село, а нацията да върви по дяволите... (85% от населението на Папуа-Нова Гвинея живее в селата). Скейт спечели изборите с обещанието да се пребори с корупцията. Преди да започне своята кампания, той направи шумни разкрития за две афери на предишния кабинет. В първия случай става въпрос за 11.7 млн. щ. долара, с които е купена сграда за офиси в Кейърнс, Австралия, като парите са взети от пенсионния фонд. Само месец преди това същата сграда е била купена от близък приятел на предишния премиер за... 6 млн. долара.


Вторият скандал е свързан с тайна сделка за 36 млн. щ. долара за привличане на английски и южноафрикански наемници, които да потушат бунтовете в Бугейнвил. След като били изтеглени от хазната, парите изчезнали безследно. Скейт умело използва тези разкрития, като агитираше по време на предизборната си кампания: Аз няма да ви давам прасета, бира и пари, за да спечеля вашия вот... Няма да работя, за да уредя своите роднини, жена си или хората от моето племе. Аз ще работя само за Папуа-Нова Гвинея.


След като спечели едно място в 109-местния парламент, без да представлява партия или коалиция, Скейт успя да групира около себе си мнозинство от четири партии и да сформира кабинет. Бившият му бодигард сега разкрива, че за да постигне това, Скейт похарчил 340 000 щ. долара за подкупи и рушвети. Той дори изработил ценоразпис за работа с парламентаристите - гласуване в полза на правителството - 1000 щ. долара, подкрепа на законопроект - 2000 долара, глас в полза на Скейт - между 1000 и 5000 долара.


Всъщност историята с бодигарда е доста любопитна. Името му е Муджо Сефа, на 34 години е и веднъж твърди, че е югославянин, друг път, че е албанец или босненец. Според последната версия е роден в Австралия от майка югославянка и баща албанец. В Порт Морсби дошъл преди 12 години, в началото започнал да произвежда лули, а след това работел за британска охранителна фирма. По онова време Скейт е губернатор на столицата. След като получил няколко смъртни заплахи, той решил да изпрати жена си и децата си на сигурно място в Австралия и си наел бодигард. Така Сефа се превърнал в негов телохранител, съветник и политически довереник. През октомври миналата година обаче се стигна до разрив между двамата. Сефа успя да се добере до Австралия с няколко компрометиращи видеокасети. На една от тях премиерът и министърът на външните работи обсъждат размера на поредните подкупи. На друга пък Скейт разказва увлекателно как е участвал в екзекуцията на свой съперник от подземни свят: Той стреля... И не успя да ме улучи... Аз залягам... И казвам на момчетата си: Хванете го. Те го хващат и го натикват в колата. После го закарахме до... (не се чува добре) и го накълцахме на парчета.


Състрадание и коварство


В обръщение по радиото Скейт призна пред народа: Излъгах ви, жители на Папуа-Нова Гвинея. Но преживях много и днес вече съм друг човек. Аз наистина бях грешник, но с помощта на Бог се върнах в правия път и сега смятам да отмъстя на хората, които замислиха този заговор срещу мен и срещу Папуа-Нова Гвинея.


След заканата му резултатите не закъсняха. Скейт назначи специален следовател, който да установи достоверността на обвиненията срещу него и вътрешния министър за корупция и подкупи. Малката подробност се състои в това, че натовареният с тази задача полицейски комисар Питър Айджило е стар приятел от криминалното минало на премиера. Естествено следствието оневини напълно заподозрените.


Фактите обаче са други. Изпратеният в Порт Морсби австралийски детектив Джо Нунън бе изгонен от страната по заповед на Бил Скейт, след като успя да разкрие голяма афера, свързана с подкупи за 32 млн. щ. долара. За двата месеца, през които Нунън имал възможност да работи в столицата, той установил, че 80% от престъпленията в държавата се вършат от младежки банди, ръководени от хора, получавайки заплата от... градския съвет в Порт Морсби. А градският съвет е подчинен пряко на... Бил Скейт. След като скандалът достигна до Сидни, премиерът не Папуа-Нова Гвинея се видя принуден да се появи по австралийската телевизия и започна да се оправдава: Аз не съм убиец. За да намериш място в нашето общество, понякога се налага да живееш в един измислен свят... Всичко това е плод на пиянски брътвежи...Аз през цялото време, докато са ме снимали, си мислех, че се намирам в близък приятелски кръг.


Вземали ли сте някога подкупи? - пита невъзмутимо водещата. Никога - е категоричният отговор. В същото време Скейт признава, че в края на март са му предлагали подкуп в размер на 30 млн. щ. долара, за да позволи на малайзийска компания да добива дървесина в горите на острова и да укрие плащането на 100 млн. долара данъци. Естествено той не се поддал на изкушението.


Засега Сефа е предоставил две компрометиращи касети, но обяви, че разполага с още осем. На фона на тези разкрития какви ли нови тайни за битието на Бил Скейт биха могли да осветлят те?

Facebook logo
Бъдете с нас и във